Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

januari 1, 2019 0 Door marina

Door het volgen van het FODMAP dieet en het herintroduceren van de verschillende FODMAP’s merkte ik dat ik erg reageerde op lactose. Ik kreeg buikkrampen, een opgezette buik, was vermoeid enz. Wat is lactose nu eigenlijk? Waar zit dit precies in? Reageer ik op ieder product waar lactose in zit even heftig? Kan ik nu niets meer eten of drinken uit deze FODMAP groep? Allemaal vragen die bij mij boven kwamen toen ik samen met mijn diëtiste concludeerde dat ik deze FODMAP voorlopig moest gaan vermijden. Ik zal ook nu weer zo goed als ik kan, antwoord geven op deze vragen. 

Lactose is niet (zoals ik eerst dacht) een ander woord voor melk. Lactose komt wel in melkproducten voor, het is namelijk een melksuiker. Dit melksuiker wordt verteerd door het enzym lactase. Als dit enzym te weinig wordt aangemaakt en dus te weinig lactose verteert, ontstaan er darmklachten. De aard van deze darmklachten kan verschillen per persoon, de één heeft hier dus meer last van dan de ander. Als je zeker wilt weten of je een lactose-intolerantie hebt, kun je net als mij het FODMAP dieet volgen en deze FODMAP herintroduceren en afwachten hoe je lijf hierop reageert. Je kunt ook een ademtest doen bij de dokter.

Een intolerantie is iets anders dan een allergie. Zo kan iemand met een lactose allergie helemaal geen lactose verdragen. Iemand met een lactose-intolerantie kan dit verdragen tot een bepaalde grens. Dit kan variëren per persoon.
Bij mijn herintroductie van de FODMAP lactose moest ik om de dag een glas halfvolle melk drinken. Dat ik hier heftig op reageer betekent dus niet dat ik niets met lactose kan verdragen.
Ik weet dat een glas van 250 ml halfvolle melk 11,5 g lactose bevat, wat vrij veel is. Melkchocolade van 25 g bevat maar 1,0 g lactose. Dit is in verhouding dus veel minder en de moeite waard om te proberen!
Eerlijk gezegd vond ik het heel spannend om hier wat ‘vrijer’ mee om te gaan. Zo heb ik verschillende keren mozzarella geprobeerd, waar ik ook (nog steeds) heftig op reageerde. En dat terwijl 55 g mozzarella maar 2,5 g lactose bevat.
Als je het prettig vindt om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheden lactose in bepaalde producten, dan raad ik het boek ‘Kookboek voor een rustige buik’ van Mirte Kaan aan. Hierin staat uitgebreid uitgelegd wat lactose-intolerantie inhoudt en is van verschillende producten het aantal grammen lactose beschreven. Ook is er een prettig overzicht met rangschikking van hoeveelheden lactose in producten (hoog, beperkt en laag), hierdoor weet je precies op welke producten je moet letten. Opvallend in deze lijst is melkpoeder. Melkpoeder bevat een hoog lactose gehalte en is meestal niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Waar ik erg blij van werd is dat harde en gerijpte kazen onder de categorie ‘laag gehalte lactose/lactosevrij’ vallen. Ik eet dus nog steeds kaas, en heb ik totaal geen last van!

Als je weet dat je lactose moet vermijden is het een kwestie van etiketten lezen. Zo staat bij de ingrediënten van een product met lactose nooit lactose, maar (omdat dit dus een melksuiker is) MELK. Meestal in hoofdletters of schuingedrukt, zodat het snel te zien is. Ideaal!
Toen ik voor het eerst boodschappen ging doen, nadat ik wist dat ik lactose-intolerant was, schrok ik heel erg van de hoeveelheid producten waarin dit verwerkt is. Zo zit melkpoeder niet alleen in producten waarin het hoofdbestanddeel melk is. Het is ook verwerkt in verschillende koeken, broodjes enz. Omdat ik tegenwoordig ieder product check op MELK, kwam ik erachter dat Taxi (ja, die frisdrank) ook melk bevat. Het is logisch dat melk, chocolade, roomijs, vla, yoghurt, milkshake en andere producten met het hoofdbestanddeel melk niet gegeten of gedronken kunnen worden maar dat dit ook in andere producten verwerkt is was voor mij wel een schok. Blijf daarom altijd etiketten lezen!

Omdat je lijf met een lactose-intolerantie niet voldoende lactase aanmaakt om dit goed te verteren zijn  lactase tabletten of druppels een hulpmiddel. De hoeveelheid lactase verschilt per tablet of druppel.
Het komt erop neer dat je dit lactase enzym in pil of druppel vorm tot je neemt voordat een product met lactose genuttigd gaat worden. Als je hier voldoende van ingenomen hebt, kan door deze medicatie de lactose op een goede manier verteerd worden.
Zelf heb ik ooit eens een potje met lactose pillen gehaald van 4500 FCC. Die hoeveelheid FCC staat voor de sterkte van de lactase pillen. Ik zelf kreeg ook last van mijn darmen door deze pillen. Dit betekent niet dat dit voor iedereen zo werkt.
Als je meer wilt weten over deze vorm van medicatie, dan verwijs ik je graag door naar Karlijn’s Kitchen die hier een goed artikel over heeft geschreven.

Nu je dit allemaal gelezen hebt denk je misschien dat ik heel veel producten moet laten staan en ontzettend zielig ben. Niets is minder waar! Gelukkig zijn er ontzettend veel vervangers!
Zo drink ik nog steeds heel graag melk, maar koop ik lactosevrije melk. In deze melk is al het enzym lactase in vloeibare vorm toegevoegd en dat kan ik gelukkig goed hebben. Dit geldt ook voor verschillende soorten yoghurt, vla en ook slagroom,
Een goede vervanger is ook soja, ja, van die sojaboon, een peulvrucht dus! Je moet wel van de smaak houden.
Als je goed genoeg zoekt, vind je genoeg vervangers. Ik vind het alleen een nadeel dat alles vaak vrij duur is en niet altijd te krijgen in Nederland. Zo is er in België en Duitsland een grotere markt voor lactosevrije producten. Ik denk dat het een kwestie van tijd is, afwachten dus!