Boerenkool Stamppot
Als de dagen korter worden en het wat kouder wordt vind ik het heerlijk om de kachel aan te zetten. Ik ben vroeger opgegroeid in een huis met een echte houtkachel. Ik weet nog van die tijd dat we ook echt de bank richting de kachel draaide en hier heerlijk knus met zijn allen omheen gingen zitten. Hierbij hoorde dan ook altijd warme chocolademelk, de geur van zelfgebakken koekjes en natuurlijk een goed gerecht tegen de kou: boerenkool!
Dit gerecht komt redelijk vaak terug op het weekmenu van mij en mijn vriend. In de loop van de jaren dat we samen zijn hebben we dit aangepast aan hoe we dit het allerliefste eten en hoe ik dit het beste kan verdragen. Dit heerlijke recept moet gedeeld worden!
INGREDIËNTEN voor 2 personen
– 600 gram kruimige aardappelen
– 200 gram boerenkool
– 250 gram spekreepjes
– 50 gram plantaardige boter
– 200 gram Gelderse kookworst
– scheut lactose vrije melk
– peper
– zout
BAKKEN MAAR!
Schil de aardappelen en kook ze hierna in een ruime pan met water.
Gooi hier de boerenkool bij en laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken.
Ondertussen kunnen de spekjes in een paar minuten gaar gebakken worden.
Ik dep de spekjes altijd af met keukenrol omdat mijn darmen niet altijd goed tegen de hoeveelheid vetten kunnen die vrij komen.
Snij de Gelderse kookworst in kleine plakjes en bak deze in het restje vet van de spekjes tot ze lichtbruin gebakken zijn.
Blijf voldoende omscheppen zodat ze niet aanbakken. Ook deze stukjes worst dep ik altijd af.
Check of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Voel je dat de aardappel zacht is en de vork hier makkelijk in ‘glijdt’, dan zijn je aardappelen gaar!
Giet dan ook de boerenkool en de aardappelen af.
Voeg bij de afgegoten aardappelen en boerenkool de boter toe, deze smelt vanzelf.
Hierna kan de scheut melk toegevoegd worden om het geheel smeuïger te maken.
Om het geheel wat meer ‘pit’ te geven kan peper en zout naar wens toegevoegd worden.
Nu kan het stampen beginnen!
Ben je tevreden over je ‘stamp werk’ dan kunnen de stukjes Gelderse rookworst en spekjes toegevoegd worden.
Schep het geheel om zodat alles goed verdeeld is.
Eet smakelijk!
Tip: Als je dit gerecht nog wat te ‘saai’ vindt kun je dit gerecht ook eten met zelfgemaakte jus. Dit is helemaal niet zo moeilijk!
Smelt een gewenste hoeveelheid plantaardige boter in een pannetje en je jus is gefabriceerd.