Glutenvrij deeg bereiden

Glutenvrij deeg bereiden

januari 3, 2019 2 Door marina

Het gluten- en lactose vrij eten heb ik altijd als uitdaging gezien. Er is tot nu toe één ding waar ik een hekel aan heb om te maken: glutenvrij deeg. Al de recepten die ik ging proberen moest ik met de hand kneden, terwijl glutenvrij deeg ontzettend plakkerig kan zijn. Handen wassen zou je denken! Jazeker, maar wel met een afwasborstel om de plakkerige restanten van je handen te schrobben. Nee, niets voor mij.
Ik heb meerdere keren met mijn handen glutenvrij deeg gekneed en hoopte dat ik aan de structuur zou wennen. Voor mij werkte het echt niet. 
Het meest plakkerig zijn het deeg voor brood en pizza. Juist het voedsel wat ik niet wil opgeven omdat ik er zo ontzettend van kan genieten! Dan maar op zoek naar een oplossing!

Er zijn natuurlijk tal van andere opties om deeg te kneden. Zo heb ik de beschikking over een Kitchenaid keukenmixer, die goed is voor het kneden van verschillende soorten deeg. Hoe sterk deze Kitchenaid ook is, ik merkte al snel dat brooddeeg en soms ook pizzadeeg iets te veel was voor deze machine. De geluiden die de Kitchenaid soms maakte hadden meer weg van protest dan een goed kneed proces. Ik ben erg tevreden en zuinig op deze machine dus ging ik op zoek naar een ander oplossing.
Het stomme is dat dit de meest voor de hand liggende optie is en ik er nooit aan gedacht heb, namelijk mijn Panasonic broodbakmachine! Het geniale van deze machine is, dat er niet alleen brood in gebakken kan worden maar dat er ook apart ingesteld kan worden dat het deeg alleen hoeft te kneden en rijzen. Ideaal, het plakkerige deeg hoef ik niet meer te kneden en nadenken over het rijsproces hoeft ook niet meer. Daarbij komt ook nog eens dat de broodbakmachine dit proces makkelijk aankan.

Probleem opgelost zou je denken. Nou nee, deeg van bijvoorbeeld pizza en koekjes moet na het kneden (en eventueel rijzen) uitgerold worden. Ik vind dit met ‘normaal’ deeg al een vervelend werkje, laat staan met extra plakkerig (glutenvrij) deeg. Ik zag het al helemaal voor me, lekker plakken aan de deegroller. Normaal bestuif je alles met bloem, maar bloem zit vol gluten dus dat is absoluut geen optie. Ik vind dat trouwens nog steeds smerig, je aanrecht vol met bloem. Dat moet je dan achteraf schoonmaken, hangt dat in je natte vaatdoekje. Nee, niets voor mij.
Toen ik alle opties langs aan het gaan was kwam ik op een geniale, simpele oplossing. Wat als je nu op je ondergrond een stuk bakpapier legt, daarop je deeg, dan nog een stuk bakpapier er bovenop en over het bovenste stuk rolt met je deegroller? Ik heb dit meteen geprobeerd en was een mega succes! Er is geen deeg dat plakt op het aanrecht, geen deeg dat plakt aan de de deegroller en geen bloem dat achteraf opgeruimd moet worden.

Mijn deeg maak ik zoveel mogelijk op bovenstaande manier, ik hoop dat jij hier ook zoveel plezier uit haalt als ik!