Hazelnoot Chocolade Granola

Hazelnoot Chocolade Granola

januari 13, 2019 0 Door marina

Havermout! Eén van de producten die ik opnieuw ontdekt heb sinds ik gluten- en lactosevrij eet. Hiervoor at ik het nooit, waarschijnlijk omdat ik niet voldoende variaties kende. Dankzij Oh My Pie weet ik dat er meer bestaat dan een ontbijt met havermout en melk. Wist je dat je er ook koekjes, cakes, brood en tal van andere baksels mee kunt maken? En wat dacht je van havermeel, dat koop ik nooit, dat maak ik zelf! Gewoon havermout in de keukenmachine, vermalen en je hebt zo havermeel! Mijn nieuwste ‘verslaving’ is granola, een mix van geroosterde havermout, pitten, zaden, noten en vruchten. Je kunt hier eindeloos mee variëren, pas dit recept dus gerust aan naar de smaken die jij lekker vindt!

Nog even een extra note voor diegene die erg gevoelig zijn voor gluten: ‘normale’ havermout is glutenvrij maar wordt geproduceerd in fabrieken samen met glutenvolle producten. Hierdoor kunnen er sporen van gluten in de havermout terecht komen. Door te proberen ben ik erachter gekomen dat ik gelukkig niet op ‘normale’ havermout reageer. Mocht je hier wel op reageren of toch liever op safe willen spelen dan raad ik je aan om glutenvrije havermout te gebruiken.

INGREDIËNTEN voor 550 gram
– 200 gram (glutenvrije) havervlokken
– 100 gram gemengde noten
– 25 gram pompoenpitten
– 25 gram zonnebloempitten
– 1,5 eetlepel gebroken lijnzaad
– 3 eetlepels zonnebloemolie
(- 4 eetlepels honing)

– 100 gram pure chocolade 71%
– 25 gram geroosterde hazelnoten (in stukjes)
– 1 cup gepofte amarant (al eerder gebruikte ik dit in Crunchy chocolade bonbons)

BAKKEN MAAR!
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Doe de havervlokken in een kom. Hak de gemengde noten fijn en voeg deze toe samen met de pompoenpitten, zonnebloempitten en het gebroken lijnzaad.

Voeg hierna de zonnebloemolie toe en schep het mengsel goed door zodat de zonnebloemolie goed verdeeld is.
Als je van zoetigheid houdt kun je ervoor kiezen om honing toe te voegen. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik mijn granola vaak met sojayoghurt eet die al erg gezoet is.
Mocht je de keuze maken om honing toe te voegen, dan geldt net als bij het toevoegen van de zonnebloemolie, dat je deze goed door het mengsel moet scheppen om het zo goed mogelijk te verdelen.

Hierna verdeel je het mengsel gelijkmatig op een, met bakpapier bekleedde, bakplaat en plaats je deze in de oven.
Dit mengsel moet in totaal 20 minuten bakken, het is wenselijk om dit halverwege een keertje om te scheppen zodat het niet verbrandt.

Na dit bakproces moet de granola een half uurtje afkoelen voordat je de andere producten toe kunt voegen.
Tijdens het wachten kan de chocolade mooi in stukjes worden gehakt.
Als alles is afgekoeld mogen de stukjes chocolade, stukjes geroosterde hazelnoten en de gepofte amarant toegevoegd worden. Goed mixen, en je granola is klaar!

Tip: het is heerlijk om dit samen met banaan in yoghurt te eten maar kan ook gewoon heerlijk in een gezoete yoghurt zonder de toevoeging van vers fruit.