Broccoli Stamppot

Broccoli Stamppot

januari 20, 2019 0 Door marina

Als het koud, donker weer is eet ik heel graag boerenkool stamppot. Ik vind dat echt horen bij het donkere, koude en soms natte weer in Nederland. Omdat iedere week boerenkool stamppot eten erg saai kan worden wil ik een andere variant delen: de broccoli stamppot. Deze stamppot heeft een wat zachtere structuur dan de boerenkool stamppot en is ook zeker een favoriet bij mij thuis!
Ik vermoed dat deze variatie is ontstaan doordat mijn vriend een snelle, makkelijke maaltijd op tafel wilde zetten. Meestal kijken wij dan wat we in de koelkast of diepvries hebben liggen en bedenken dan wat er bij elkaar zou kunnen passen. Waarschijnlijk hadden we ook zin in een stamppot maar niet de ingrediënten voor onze heerlijke boerenkool stamppot in huis. Ik denk dat de broccoli stamppot ongeveer zo is geboren. Zeker weten doe ik het eerlijk gezegd niet meer, wat ik wel zeker weet is dat het een mega succes was en nog vaak terugkomt in ons weekmenu! Ik hoop dat jij er net zo van kunt genieten als wij!

INGREDIËNTEN
– 650 gram (kruimige) aardappelen
– 350 gram broccoli
– 2 hamburgers
– scheutje lactosevrije melk
– klontje plantaardige boter
– peper
– zout

BAKKEN MAAR!
Schil de aardappelen en snijd de roosjes van de broccoli.
Doe de aardappelen in een pan met ruim kokend water en voeg na 5-10 minuten de broccoli toe.
Laat dit geheel koken tot de aardappelen gaar zijn. Je kunt dit checken door met een vork in een aardappel te prikken. Als deze zacht genoeg is zal je vork er makkelijk in ‘glijden’ en zijn de aardappelen gaar!

Bak ondertussen het vlees. Als je darmen niet zo goed tegen vet kunnen, wat bij mij het geval is, dan is het raadzaam om het gebakken vlees af te deppen met een stukje keukenpapier.

Als de aardappelen gaar zijn giet je de pan met aardappelen en broccoli af. Daarna voeg je zout en peper toe naar smaak.
Om het geheel wat smeuïg te maken kan de melk en boter toegevoegd worden.
Hierna kan het stampwerk beginnen!
Als je tevreden bent over de structuur van de stamppot is het goed om het geheel nog even om te scheppen zodat alles goed verdeeld is. Hierna kan het eten beginnen!

Tip: dit gerecht is ook heerlijk met jus of een sausje.