Kokosmakronen met een vleugje chocolade

Kokosmakronen met een vleugje chocolade

februari 23, 2019 0 Door marina

Sinds ik gluten- en lactosevrij eet ben ik kokos heel erg gaan waarderen. Ik at dit voorheen bijna nooit en vond het vaak erg vies. Als ik aan kokos dacht, moest ik altijd denken aan droge kokoskoeken met zo’n papiertje eronder. Het meest irritante hieraan was dat je lang na het eten van zo’n koek nog steeds stukjes kokos in je mond had zitten. Inmiddels ben ik hier wel overheen en kan ik ook echt genieten van kokos. Het is heerlijk als toevoeging in bijvoorbeeld granola, fudge en chocolade. Inmiddels heb ik ook het perfecte recept voor kokosmakronen gevonden en dat is natuurlijk nog lekkerder met een vleugje chocolade!

INGREDIËNTEN
– 2 eiwitten
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 100 gram gemalen kokos
– 100 gram 64% chocolade

BAKKEN MAAR!
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Splits de eieren en bewaar de twee eiwitten.
Meng deze eiwitten samen met de kristalsuiker en gemalen kokos. Spatel dit goed door elkaar.

Doe dit mengsel in een steelpan en verhit dit 1-2 minuten op middelhoog vuur. Blijf dit wel goed doorroeren, anders brandt het aan! Let dus goed op dat dit mengsel niet verkleurt.
Je zult merken dat dit mengsel erg plakkerig wordt.

Schep met 2 lepels 16 kleine hoopjes op je bakplaat. Omdat dit niet zo netjes gaat moet je dit nog even aandrukken met je handen. Om te voorkomen dat de kleine stukjes kokos tussen de hoopjes aanbranden is het aan te raden om deze op te deppen met een stukje keukenpapier.

Hierna mogen de kokosmakronen 10-15 minuten de oven in.
Het is raadzaam om af en toe je kokosmakronen te controleren. Ik merkte dat de onderkant van mijn kokosmakronen sneller bakten dan de bovenkant. Ik heb ervoor gekozen om halverwege de baktijd de plaat een stukje omhoog te plaatsen zodat het bakproces meer in evenwicht is. Iedere oven is anders, maar wees hier op bedacht!

Zorg dat de kokosmakronen goed afgekoeld zijn voordat je de chocolade toe gaat voegen!

Smelt de chocolade au bain-marie.
Ondertussen bekleed je een bakplaat met bakpapier en plaats je hierop een rooster. Hierover verdeel je de kokosmakronen.
De ervaring leert dat dit de meest efficiënte manier is en (niet onbelangrijk) het minste rommel geeft.
Als de chocolade gesmolten is verdeel je de chocolade met een theelepel over de kokosmakronen. Je kunt zelf kiezen hoeveel chocolade je wilt gebruiken per kokosmakron. Ben je een echte chocoholic? Dan raad ik je aan om veel chocolade over je kokosmakronen te verdelen.

Als alle chocolade verdeeld is begint het lange wachten. Je kokosmakronen zijn pas eetbaar als alle chocolade uitgehard is.
Het wachten is het absoluut waard! Probeer wel te genieten, bij mij waren deze koeken binnen twee dagen allemaal opgegeten. Dat je geen kokos lust is dan ook geen excuus meer, zelfs mijn vriend heeft met veel plezier van deze heerlijke kokosmakronen gesnoept.

Eet smakelijk!