Budgettips

Budgettips

maart 6, 2019 0 Door marina

Ik ben een echte hamsteraar, of prepper zoals mijn vriend me soms noemt. Dit is iets wat ik van huis uit heb mee gekregen. Zo kan ik me nog herinneren dat mijn moeder eens 52 potten HAK appelmoes heeft kocht. Waarom? Ik denk dat dit een combinatie was van de aanbieding 1+1 gratis en 3 broertjes die meerdere potten appelmoes per week leeg aten. En waarom de volle mep betalen als het ook voor de helft kan?
Dit ging trouwens niet alleen op voor de appelmoes, er lagen ook vaak tientallen pakken appeltaartmix, browniemix, chips en andere (houdbare) producten in de voorraadkast. Het voedsel dat ingevroren kon worden, werd ingevroren.

Deze tik heb ik absoluut overgenomen. Voor mijn gluten- en lactosevrije omslag was ik altijd al erg prijsbewust. Zo lag de basis van mijn dagelijkse boodschappen bij een wat goedkopere supermarkt. Toen ik gluten- en lactosevrij ging eten werd dit een uitdaging. De goedkopere supermarkten hebben hier vaak minder aanbod in dan de duurdere. Daarbij komt ook nog eens dat gluten- en lactosevrije producten over het algemeen duurder zijn, soms belachelijk duur. Inmiddels heb ik hierin mijn weg gevonden. Als je net als ik ook eens op de kleintjes wil letten, raad ik je aan om dit artikel te lezen!

Aldi
In de buurt waar ik nu woon is dit één van de dichtstbijzijnde goedkopere supermarkten. Hier probeer ik zoveel mogelijk basisinkopen te doen. In het vaste assortiment zijn ook een aantal gluten- en lactosevrije producten zoals boekweitmeel, sojayoghurt, lactosevrije houdbare melk, sojamelk, amandelmelk, kokosolie, glutenvrije pasta, maiswafels, chocolade rijstwafels en chocolade. Ik haal hier ook vaak pitten, zaden en vruchten om in verschillende baksels te verwerken. Het aanbod is groot en heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding.
De Aldi heeft ook een lijn van producten die tijdelijk in het assortiment zijn. Deze staan in de folder en zijn de moeite waard om in de gaten te houden! Ik heb al meerdere malen glutenvrije crackers, glutenvrije meelsoorten, gepofte quinoa, amarant, kersenbonbons en andere gave ontdekkingen gedaan. Hou hierbij wel in de gaten dat er vrijwel nooit gluten- of lactosevrij op het product vermeld staat, door etiketten te lezen blijf je scherp en weet je ook wat er daadwerkelijk in het product zit.

Een greep uit het vaste assortiment van de Lidl.

Lidl
Dit is echt één van mijn favoriete supermarkten. Toen ik in Eindhoven woonde was deze supermarkt erg dichtbij en haalde ik daar mijn basisinkopen. Kwalitatief vind ik deze supermarkt net is beter dan de Aldi. Helaas moet ik nu een eindje rijden en kom ik hier niet zo vaak meer.
De supermarkt heeft in het vaste assortiment ook een aantal gluten- en lactosevrije producten zoals kroepoek, chips, popcorn, kokosolie, lactosevrije houdbare melk, glutenvrije pasta, rijstwafels met chocolade en curry. Ook veel bakproducten zoals geraspte kokos, geroosterde hazelnoten en chocolade druppels. Er is ook een groot aanbod in noten en zaden dat zeker de moeite waard is! Tot mijn blijde verrassing hebben ze ook toetjes op basis van kokosyoghurt. Er is hierbij keuze uit de smaken aardbei, bosvruchten, mango en naturel. De toetjes zijn erg zoet en ook lekker als je niet zo’n fan bent van kokosyoghurt. Door alle zoetigheid proef je dit amper, echt een aanrader!

Een greep uit het aanbod in de gluten- en lactosevrije week van de Lidl.

Drie maal per jaar plan ik mijn bezoek naar de Lidl want dan hebben ze een gluten- en lactosevrije week! Het aanbod wisselt per keer. Het is erg goedkoop en kwalitatief goed. Ik ben geen fan van kant-en-klare bakmixen maar sla die van de Lidl altijd grof in. De brownies en universele mix zijn een aanrader. Van deze laatste mix maak ik pizzabodems en heerlijk luchtig brood. Naast bakmixen zijn er ook producten als chips, toastjes, koekjes, lactosevrije cream cheese en lactosevrije yoghurtjes. In het vriesvak zijn producten te vinden zoals glutenvrije pizza, lactosevrije vanilleijs, glutenvrije kipnuggetjes en glutenvrije vissticks.
Hou mijn Instagram goed in de gaten, als het weer zo ver is zet ik dat in mijn insta-story!

Een aantal gluten- en lactosevrije producten van de Albert Heijn.

Albert Heijn
Deze supermarkt speelt heel goed in op de gluten- en lactosevrije markt. Het aanbod is ontzettend groot en divers. Er is ruime keus in lactosevrije yoghurt, zowel van de A-merken als het eigen merk. Hetzelfde geldt voor andere melkproducten, pasta, bakmixen en kant-en-klare koekjes, broodjes enz. In het vriesvak zijn ook verschillende glutenvrije snacks en is er lactosevrij ijs te vinden.
Bij de Albert Heijn is het aanbod en de variatie in gluten- en lactosevrije producten het grootste. Door deze lijn ook voort te zetten in het goedkopere AH-merk komen ze ook tegemoet aan de prijsbewuste gluten- en lactosevrije inkoper. Erg slim!
Dit is nog niet alles. Het kan nog goedkoper. De Albert Heijn heeft heel vaak bonusacties, ook vaak voor de gluten- en lactosevrije producten. Hou dit dus in de gaten! Tip: als jij je bonuskaart registreert en koppelt aan je e-mail krijg je alle aanbiedingen die voor jou van toepassing zijn op je mail binnen. Ook werkt de Albert Heijn regelmatig met persoonlijke aanbiedingen die afgestemd zijn op jou specifieke aankopen. Omdat ik alleen naar deze winkel ga voor gluten- en lactosevrije producten heb ik ook heel vaak extra kortingen op dit gebied. Daardoor kom ik toch vaker terug om boodschappen te halen. Goede marketingstrategie dus!

Jumbo
Sinds de Emte bij mij op het dorp plaats heeft gemaakt voor de Jumbo ben ook ik in deze winkel te vinden. Ik vind de Jumbo een relatief dure winkel met niet heel aantrekkelijke aanbiedingen. Er is wel veel keuze in gluten- en lactosevrije producten zowel A-merken als het Jumbo huismerk. In deze winkel haal ik meestal lactosevrije melk en yoghurt, glutenvrije kroketten, glutenvrije crackers, glutenvrije stroopwafels enz. Ik haal hier echt de hoognodige boodschappen om de kosten te drukken.
Bij deze supermarkt is het mogelijk om via een pasje of app punten te sparen voor gratis boodschappen of uitjes met korting. Dit aanbod wisselt wekelijks/maandelijks.

Verschillende meelsoorten van Holland & Barrett.

Holland & Barrett
Voor mijn gluten- en lactosevrije periode kwam ik nooit echt in deze winkel. Wist je dat deze winkel ook een assortiment aan glutenvrije producten heeft? Daarnaast hebben ze ook heel veel verschillende soorten meelsoorten, die niet allemaal in de gebruikelijke supermarkt te vinden zijn. Denk hierbij aan tapiocazetmeel, bananenmeel, kastanjemeel, kikkererwtenmeel, tijgernotenmeel en kokosmeel. Ook heeft deze winkel een ruim assortiment aan zaden, noten en vruchten.
Deze winkel is relatief duur maar heeft ontzettend goede acties, zoals 1+1 gratis of tweede product voor een euro. Deze acties zijn zeker de moeite waard voor je portemonnee!
Je kunt je bij deze winkel ook registeren, zodat je alle aanbiedingen per mail binnen krijgt. Ideaal!

Een aantal producten van de Action.

Action
Deze winkel kan uiteraard niet in mijn lijst ontbreken. In deze winkel is vrijwel alles te koop, dus ook glutenvrije producten. Er is een vast, heel goedkoop assortiment aan noten, zaden en vruchten. Deze winkel werkt ook met een tijdelijk aanbod van producten. Hierbij moet je denken aan verschillende glutenvrije repen, glutenvrije crackertjes, kokosolie, rijstwafels, maiswafels en glutenvrije tapenade.
Bij het volgende bezoek aan de Action het eetgedeelte dus niet overslaan!

Tot slot
Voorkeur voor een bepaalde supermarkt kan heel persoonlijk zijn. Ik vind dat sommige goedkopere producten en supermarkten niet onder doen voor de duurdere keuzes. Een ander kan hier totaal anders over denken, dat is prima. Ik hoop dat je iets aan mijn budgettips hebt gehad. Als je nog een tip voor mij hebt kun je deze achter laten in de reacties!