Review ‘Kookboek voor een rustige buik’ – Mirthe Kaan

Review ‘Kookboek voor een rustige buik’ – Mirthe Kaan

maart 13, 2019 0 Door marina

Tijdens de periode dat ik het FODMAP-dieet volgde struinde ik vaak Pinterest af om recepten te zoeken die aan mijn ingewikkelde dieet voldeden. Ik bakte toen al vrij veel en deelde mijn bakresultaten met mijn volgers op Instagram en Facebook. Ik denk dat ik hierdoor ook in gesprek kwam met een buurvrouw uit de straat die ook verschillende darmklachten had en hierdoor goed advies kon geven. Zij was in het bezit van het kookboek van Mirthe Kaan ‘Kookboek voor een rustige buik’ en raadde mij dit aan. Nadat ik het boek bekeken had heb ik het dan ook aangeschaft. Wat ik van het boek vind, wil ik graag met je delen!

Bij het lezen van het voorwoord is het meteen ‘raak’. Mirthe beschrijft hier wat haar beweegt om dit kookboek te schrijven, het heeft een aantal overeenkomsten met mijn ‘verhaal’ waardoor ik me al snel met haar kan identificeren en mijn nieuwsgierigheid gewekt is.

Het kookboek bestaat eigenlijk uit twee gedeelten. In het eerste gedeelte staat ontzettend veel informatie over een Prikkelbare Darm, FODMAP’s, het FODMAP-dieet, gluten, intoleranties en allergieën.
Het biedt meer duidelijkheid dan wat ik tot nu toe op internet heb kunnen vinden. Informatie wordt erg concreet gemaakt door bijvoorbeeld een lijst toe te voegen van melkproducten met daarbij het gemiddelde lactosegehalte. Heel prettig om zo een duidelijk beeld te krijgen!
Bij de bijlagen bevindt zich een uitgebreide lijst van de verschillende FODMAP’s, met daarbij een onderverdeling van producten in een hoog gehalte, beperkte gehalte en laag gehalte. Ideaal als je het FODMAP-dieet ook werkelijk wil gaan volgen.
Als je snel wil checken of een product FODMAP-rijk, FODMAP-beperkt of FODMAP-arm is, kan je dit ook vinden aan de binnenkant van de kaft. Heel erg handig!

Naast praktische tips zoals een lijst met het lactosegehalte in melkproducten en verschillende FODMAP-lijsten beschrijft dit boek ook leef- en eetstijl tips om zo min mogelijk last te krijgen van je buik. Er worden verschillende producten/ingrediënten beschreven met een uitleg waar het van gemaakt is, waar je het voor kunt gebruiken, hoe het smaakt en hoeveel je kunt gebruiken om het FODMAP-proof te houden. Heel erg handig als je het FODMAP-dieet volgt en niet met alle producten bekend bent.

Hierna volgt het tweede gedeelte: de recepten, waar het kookboek echt om draait. De recepten zijn opgedeeld in de groepen ontbijt, lunch, soep en salade, snacks, dips smeersels en sauzen, diner en zoet. De recepten zijn niet heel ingewikkeld en de ingrediënten verrassend. Omdat ik bekend ben met de meeste ingrediënten en het merendeel in de voorraadkast aanwezig is, blijven deze recepten laagdrempelig en aantrekkelijk. De foto’s bij dit hoofdstuk nodigen echt uit om te bakken. Bij de recepten staan ook vele variatiemogelijkheden waardoor je een gerecht ook echt eigen draai kunt geven.

Conclusie
Als je zelf (of iemand in je omgeving) kampt met darmproblemen, intoleranties, allergieën of het FODMAP-dieet volgt is dit boek een absolute aanrader! Het boek geeft inzicht in deze problematiek en biedt recepten aan die voor veel mensen toegankelijk zijn.
Het is ook prettig om als naslagwerk te gebruiken als je naar informatie zoekt over intoleranties, FODMAP en het Prikkelbare Darm Syndroom.