Mango yoghurt bowl

Mango yoghurt bowl

april 25, 2019 0 Door marina

Mango! Een waanzinnig lekker stuk tropisch fruit wat ik pas in mijn tienerjaren écht heb leren kennen. Met echt leren kennen doel ik op het eten van de fruitsoort mango, niet de mango vanuit de supermarkt maar uit Afrika! Ja, meegenomen door mijn vader vanuit Ivoorkust. Hij moest daar heen voor zijn werk en kwam (in mijn beleving) terug met een koffer vol met mango’s en één kokosnoot. Die mango’s lagen bij elkaar in de keuken te wachten tot ze rijp waren, wij konden niet wachten!
Bij mij thuis aten we weinig tot geen tropische vruchten en mango’s waren voor mij en mijn broertjes onbekend. De sappige, zoete en fluweelachtige smaak van deze vrucht zorgde ervoor dat dit één van mijn favoriete fruitsoorten is geworden.
Deze populariteit kwam misschien ook wel door het verhaal dat mijn vader hier altijd bij vertelde. Zo vertelde hij altijd dat hij de mango’s en kokosnoten op een markt had gekocht. Het was daar mogelijk om je kokosnoot en mango eetklaar te krijgen, om dit voor elkaar te krijgen zat er een vrouwtje klaar met een groot hakmes die de kokosnoot wel even wilde open hakken. Hij heeft daar alleen nooit voor gekozen omdat hij zag dat de vrouw een aantal vingers miste. Misschien mee gehakt, samen met het hakken van de kokosnoot? We zullen het niet weten. Ik weet ook niet of het verhaal wel echt waar is, maar als kind ‘hakte’ het erin en blijft het voor mij altijd verbonden aan de mooie tropische vrucht: de mango!

INGREDIËNTEN 2 personen
– 400 ml lactosevrije yoghurt
– 1 mango
– 1 banaan
– 6 theelepeltjes cacao nibs
– handje gepelde zonnebloempitten
– handje pompoenpitten
– eventueel honing

BAKKEN MAAR!
Snijd de rijpe mango in kleine stukjes. Dit kan vrij lastig zijn omdat de mango wat glibberig is en een platte pit heeft. Het instructiefilmpje hieronder geeft goede tips voor het snijden van een mango.

Als de mango in kleine stukjes gesneden is kun je beginnen aan het ‘bouwen’ van je yoghurt bowl. Dit start met het vullen van twee kommetjes met lactosevrije yoghurt. Hierna verdeel je de stukjes mango over beide kommetjes.
Ik heb ervoor gekozen om dit in een patroon van een maan te doen.

Nu mag pas de banaan in plakjes gesneden worden. Ik heb daar zo lang mogelijk mee gewacht omdat ik bang was dat deze zou verkleuren. Als je deze verkleuring tegen wilt gaan kun je de banaan insmeren met een klein beetje citroensap.
De plakjes banaan verdeel je over beide bakjes, en leg je als een waaier tegen de stukjes mango aan.

Hierna verdeel je de cacao nibs over beide kommetjes.
Cacao nibs zijn gedroogde en gefermenteerde stukjes cacaobonen. Het is eigenlijk chocola in zijn puurste vorm. Dit is los niet lekker om te eten, maar als toevoeging heerlijk! Het zorgt voor een extra ‘bite’.

Als laatste verdeel je de zonnebloempitten en pompoenpitten over beide kommetjes.
Tip: als je van wat zoeter houdt kun je honing toevoegen aan het geheel.

Vergeet niet je mooie resultaat te fotograferen en met me te delen voor deze heerlijke yoghurt bowl opgegeten wordt!
Eet smakelijk!