Glutenvrije Brownie

Glutenvrije Brownie

mei 5, 2019 2 Door marina

Sinds ik gluten- en lactosevrij eet is er één ding waar ik soms van baal. Ik kan namelijk nooit onvoorbereid uit eten of een dagje op stap zonder duidelijkheid te hebben over mijn eetmoment. Het geeft mij veel onrust als ik niet weet waar ik aan toe ben en of er rekening gehouden kan worden met mijn eetgewoonten. In sommige eetgelegenheden is de gluten- en lactosevrije keuze beperkt. Als ik met een klein clubje mensen ergens wil eten probeer ik dit enigzins te sturen zodat ik zelf ook lekker uit eten kan, in een grotere groep is dit al lastiger. Hoewel de controle rust geeft, zorgt dit ook voor minder spontaniteit en impulsiviteit. In sommige gevallen moet ik me daar ook meer aan over geven, ik kan niet altijd van anderen verlangen dat ze zich aan mij blijven aanpassen. Denk hierbij aan het eten op de skipiste, eten tijdens een motorrit, snoepen op een verjaardag of spontaan naar de snackbar met vrienden. Op dit soort momenten zorg ik dat ik mijn rugzak vol met eigen eten heb. Een ideale oplossing die veel stress wegneemt en weinig aanpassingen van anderen vraagt.
Deze mindset had ik meteen toen ik uitgenodigd werd voor een vrijgezellenfeest van een goede vriendin. We zouden met een grote groep meiden allerlei activiteiten doen en tussendoor eten bij haar ouders. Super leuk! Ik heb meteen aangegeven dat er absoluut geen moeite voor mij gedaan moest worden, aangezien gluten- en lactosevrij koken meer moeite, geld en tijd kost. Ik ben diegene met andere eetgewoontes en vind dat ik anderen daar niet onnodig mee moet belasten. Voor deze dag koos ik er dan ook voor om mijn rugzak vol te proppen met eigen eten. Je voelt hem al aankomen, dit was achteraf gezien niet nodig geweest. Sterker nog, ik heb niets van mijn eigen eten gegeten.

De moeder van de toekomstige bruid had het FODMAP-dieet gevolgd en wist daardoor precies wat ik wel en niet zou kunnen eten. Ze weet ongetwijfeld hoe het is om niet altijd met anderen mee te kunnen eten en had daarom (samen met haar dochters) voor mij hetzelfde menu maar dan gluten- en lactosevrij gemaakt. Paprikasoep, speciale saté, glutenvrij brood, gluten- en lactosevrije zelfgemaakte salade, glutenvrije quiche enz. Ik wist echt niet wat me overkwam en ben nog steeds geraakt door dit lieve gebaar. Als toetje was er gluten- en lactosevrije brownie, de reacties hierop waren lovend maar ik zat zo vol dat ik dit niet meer op kon eten. Ik dacht dan ook dat ik deze nooit meer zou kunnen proeven, niets bleek minder waar.
Voor de bruiloft werd ik gevraagd om mijn Choco-kokos fudge te maken, voor gasten met een melkallergie of lactoseintolerantie. Op de tafel met gebak stonden ook kokosmakronen en dé glutenvrije brownies! Omdat deze glutenvrije brownie echt heerlijk is wil ik het recept met de rest van de wereld delen. Weet wel dat het niet mijn recept is, maar van de moeder van mijn (inmiddels getrouwde) vriendin die ik nog steeds dankbaar ben voor het heerlijke eten tijdens het vrijgezellenfeest!

Mijn Choco-kokos fudge op de bruiloft van mijn vriendin.

INGREDIËNTEN
– 115 gram 64% chocolade
– 175 gram suiker
– 55 gram plantaardige boter
– 2 eieren
– 85 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijv. AH huismerk)
– zout
– 55 gram gehakte walnoten

BAKKEN MAAR!
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet alvast een bakvorm in van 20×20 cm en plaats het bakpapier op de bodem. Heb je, net als ik, niet zo’n kleine bakvorm dan moet je tijdens het verdelen van het deeg rekening houden met deze maatvoering.

Het echte werk kan beginnen!
Smelt de chocolade met de boter au bain-marie.
Ondertussen hak je de walnoten fijn en klop je de eieren en suiker op tot dit mengsel licht en dik van kleur is.

Zodra de chocolade en boter één gladde, gesmolten massa is geworden mag dit chocolademengsel bij het suiker-eimengsel gevoegd worden. Meng dit goed, zodat het een eenheid wordt.

Als laatste kan het zelfrijzend bakmeel en de zout toegevoegd worden en doorgespateld, zo ontstaat er een heerlijk browniebeslag!

Vergeet de gehakte noten niet door dit beslag te mengen.
Hierna kan het browniebeslag in de vorm geschept worden. Strijk dit nog even glad voor het de oven ingaat.

Bak de brownie zo’n 20/25 minuten op 180 graden.
Controleer dan of dit baksel gaar is. Laat dan afkoelen in de vorm!
Eet smakelijk!

Tip: als je van een vleugje koffie houdt is het heerlijk om 2 eetlepels sterke koffie aan dit recept toe te voegen. Deze schep je door de gesmolten chocolade.