Keukenapparatuur

Keukenapparatuur

mei 22, 2019 0 Door marina

Sinds ik het bak-virus te pakken heb zijn verschillende keukenapparaten niet meer uit mijn keuken weg te denken. Ik doel hier niet op inbouwapparatuur in mijn keuken, maar extra keukenapparatuur dat het bakken vergemakkelijkt, versnelt en meer mogelijkheden biedt! Dit deel ik natuurlijk met veel liefde!
Mocht je zelf nog een goede tip voor keukenapparatuur hebben, laat het me weten!

Staafmixer
Dit is één van de eerste apparaten die ik gekregen heb, nog voor mijn uitzet denk ik. Ik heb gewoon een huis-tuin-en-keuken merk, niet duur en werkt prima! Voordat ik een keukenrobot had maakte ik hier mij smoothies mee. Nu gebruik ik hem voor het pureren van soep, of andere kleine hoeveelheden. Denk hierbij aan het pureren van een aantal avocado’s bij het maken van Guacamole.

Mijn staafmixer in actie bij het maken van Romige broccolisoep.

Handmixer
Mijn Philips handmixer heb ik in 2012 gekocht. Dit is het jaar dat ik besloot om, net als mijn moeder, appeltaart, cake enz. te gaan bakken. Dit gaat niet met een staafmixer dus deze handmixer was wel een vereiste. Zo zuinig als ik ben, zal het vast een aanbieding geweest zijn. De handmixer van mijn moeder was er ook één van Philips, die al heel lang mee ging, dus besloot ik dat dit de juiste keuze voor mij moest zijn. Ik heb hier nooit spijt van gehad. Inmiddels gebruik ik hem niet zo heel vaak meer, alleen voor het mixen of opkloppen van kleine hoeveelheden die net teveel zijn voor een garde. Denk hierbij aan eiwit of slagroom, in een kleine bak met een handmixer geeft dit minder vaat dan een grote automatische mixer zoals een Kitchenaid!

Mijn trouwe handmixer wordt gebruikt bij het opkloppen van slagroom voor het maken van Kokosijs met chocolade.

Broodbakmachine
De liefde voor dit apparaat heb ik van huis uit meegekregen. Zelf gebakken brood is veel lekkerder en voedzamer dan ieder ander brood dat in de winkel te krijgen is. Omdat mijn moeder de hoeveelheden brood voor mijn familie (lees mijn vader en drie broertjes) niet aangesleept kon krijgen kocht ze een broodbakmachine en bakte ze iedere dag één of meerdere verse broden. Mijn vriend heeft dit een aantal keren gegeten en was verkocht! We woonden nog niet zo heel lang samen toen we er zelf ook één hebben aangeschaft. Sindsdien bakken we al ons brood zelf.
Mijn moeder had een broodbakmachine van het merk Panasonic, dit apparaat bakte soms meerdere keren per dag en is jaren meegegaan. Wij hebben daarom ook voor dit merk gekozen. De broodbakmachine gebruik ik niet alleen voor het bakken van broden maar ook voor het kneden en rijzen van deeg zoals te lezen is in mijn artikel over Glutenvrij deeg bereiden.

De broodbakmachine in actie bij het kneden van pizzadeeg voor een Pizza met paprika, tomaat en olijven.

Keukenmachine
Op een bepaald moment had ik al heel wat apparaten verzameld in mijn kast, denk hierbij aan een sinaasappelpers, blender, broodrooster enz. Deze apparaten namen vrij veel ruimte in beslag, ik besloot dat dit ook anders zou kunnen en ging zoeken op het internet. Toen ik de keukenmachine tegenkwam wist ik het meteen, zoveel mogelijk apparatuur eruit en de keukenmachine erin! Ik heb gekozen voor een keukenmachine van Philips. Deze is in verhouding niet duur en heeft ontzettend veel mogelijkheden. Zo heeft mijn keukenmachine verschillende opzetstukken met verschillende functies. Denk hierbij aan een (heel erg goede) citruspers, blenderbeker, foodprocessor, rasp en kneder in één. Ik heb iedere dag plezier van dit apparaat en heb er nog geen dag spijt van gehad. Echt een aanrader!

Keukenmixer
Een lange tijd heb ik met veel plezier het mixwerk gedaan met mijn handmixer. Het kneedwerk deed ik vaak met de hand, daar had ik altijd een grondige hekel aan, maar ik wist niet beter. Dit veranderde toen ik van mijn schoonouders een keukenmixer voor mijn verjaardag kreeg. Er ging een wereld voor me open. Ik heb hier jarenlang met veel plezier gebruik van gemaakt. Omdat ik steeds meer ging bakken wilde ik een keukenmixer met meer power tot mijn beschikking hebben. Uiteindelijk kwam ik uit bij Kitchenaid Artisan. Dit fantastische apparaat kan in tien verschillende snelheden mengen, kneden en kloppen. Door de kracht en plaatsing van de motor in dit apparaat gaat dit met veel power en is dit werk zo gepiept. Het apparaat is loodzwaar maar absoluut stijlvol en heeft daarom een vaste plaats op mijn keukenblad gekregen.

Deze machine heeft mogelijkheid tot meer functies door het kopen van extra opzetstukken of extra artikelen.
Ik heb ervoor gekozen om een extra menghaak (met flexibele rand) aan te schaffen. Deze schraapt goed langs de randen tijdens het mengen en laat niets achter.

Ijsmachine
Sinds ik mij kan herinneren ben ik al verzot op ijs. Ik was dan ook door het dolle heen toen ik van mijn vriend voor mijn verjaardag een eigen ijsmachine kreeg! Dit was een machine van het merk Krups en is heel wat jaren goed gebruikt.
Toen ik me ging verdiepen in de Kitchenaid Artisan kwam ik er al snel achter dat er ook een opzetstuk bestond om ijs te maken, de Kitchenaid Ijsmaker. Omdat ik een mogelijkheid zag om in te krimpen met keukenapparatuur heb ik ervoor gekozen om deze Ijsmaker aan te schaffen. Ik vind het een fijn apparaat, enige minpuntje is dat deze bak niet aangeeft wanneer je ijs koel genoeg is. Mijn vorige (Krups) ijsmachine gaf een piepje als de vloeistof in ijs veranderd was, nu is dit je eigen verantwoordelijkheid.

Tot slot
Je weet nu wat mijn favoriete keukenapparaten zijn om te gebruiken in de keuken. Laat me weten als je een vraag, toevoeging of tip hebt! Ik ben heel benieuwd wat voor apparaten jij gebruikt en mij zou aanraden!