Bonbons met karamelvulling

Bonbons met karamelvulling

juni 30, 2019 4 Door marina

Rolo, een chocolaatje met vloeibare karamel. In de bekende doos Celebrations zitten ze ook, maar dan wel met een andere naam: Dove Caramel. Voor mij was dit chocolaatje altijd de eerste die op was uit deze doos. En wat Rolo’s betreft, ik kon me er echt misselijk aan eten. Sinds mijn lactose-intolerantie is dit echt verleden tijd.
Ik kan niet zeggen dat ik deze lekkernij echt mis. Maar soms, als er op mijn werk met een verjaardag een doos Celebrations rond gaat, moet ik aan dit heerlijke chocolaatje denken. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben, met mijn ervaring van een eerder gevolgde bonbonworkshop, tot een verrassend heerlijk resultaat gekomen!

INGREDIËNTEN voor 15 mini bonbons
– 100 gram 71% chocolade
– 60 gram Wayang boter
– 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
– 4 eetlepels bruine basterdsuiker

BAKKEN MAAR!
Smelt 70 gram chocolade au bain-marie.

Verdeel de chocolade met een klein lepeltje gelijkmatig in de chocolademal. De hoeveelheid chocolade is niet voldoende om het gehele vormpje te vullen. Dit is ook niet de bedoeling. Zorg er wel voor dat de wanden van je vormpje ook gedrenkt zijn in de chocolade. Dit kun je doen door de gesmolten chocolade met een lepeltje langs de wand te laten lopen.

Hierna laat je de overtollige chocolade uit de mal druipen, door deze kort op zijn kop te houden.
Je zult zien dat er niet alleen chocolade in de vorm zit maar ook daarbuiten. Dit kun je er vanaf schrapen met een vlakke spatel.
Om dit geheel snel te laten uitharden is het noodzakelijk om de chocolademal zo’n 20 minuten in de vriezen te leggen.

Ondertussen kan de karamel gemaakt worden! Deze karamel is gebaseerd op de karamelbereiding van Laura’s Bakery. Ik heb uiteraard wat aanpassingen gemaakt zodat het lactosevrij is.
Smelt de boter in een pan, voeg hierna de gecondenseerde kokosmelk en de bruine basterdsuiker toe. Zorg dat het vuur heel laag staat en blijf goed roeren met een garde, anders brandt het aan. Als de suiker is opgelost moet je blijven roeren, ook al kookt het goedje. Na ongeveer 5 minuten koken mag dit van het vuur gehaald worden. 
Je zult merken dat de karamel nog erg dun is, dit dikt nog ietsje in tijdens het afkoelen. Dit proces kun je versnellen door je pan in een gootsteen met koud water te plaatsen.
Deze hoeveelheid karamel is veel te veel voor 15 mini bonbons. Je kunt ervoor kiezen om nog meer bonbons te maken (dan heb je ook meer chocolade nodig) maar je kunt er ook voor kiezen om de overige karamel te gebruiken voor de Snickers Fudge.

Als de karamel volledig is afgekoeld kan de chocolademal uit de vriezer gehaald worden. De halve chocoladeomhulsels kunnen gevuld worden!
Het is het makkelijkste om dit met een theelepeltje te doen. Zorg er wel voor dat je chocolademal niet helemaal tot de rand met karamel gevuld wordt, het moet namelijk nog afgedekt worden met een beetje chocolade. Anders is het geen bonbon.
Ondertussen smelt je de overige 30 gram chocolade au bain-marie.

Is je mal helemaal gevuld met karamel? Dan wordt het tijd om de onderkant van de bonbon te maken. Dit doe je door de overige gesmolten chocolade met een lepel te verdelen over je mal. Dit gaat niet zo netjes, dat is normaal. Om de bonbon een vlakke onderkant te geven herhalen we de truc met de spatel.
Hierna moet de chocolademal weer zo’n 20 minuten de diepvries in.
Even wachten dus! Hierna kun je heerlijk genieten!

Tip: bewaar deze bonbons in de koelkast.
Variatietip: voeg wat zout (naar smaak) toe aan de karamel. Zo krijg je bonbons met gezouten karamel.