Gluten- en lactosevrij uit eten in Noord-Brabant

Gluten- en lactosevrij uit eten in Noord-Brabant

juli 14, 2019 0 Door marina

Ik ben een echte Brabander. Geboren in het ziekenhuis van ’s Hertogenbosch, Den Bosch zoals wij dat noemen. Ik heb daar 16 jaar van mijn leven vlakbij in een klein dorpje gewoond, hierna ben ik voor mijn studie naar Gouda vertrokken. Ik realiseerde me toen niet hoe Brabants ik werkelijk was. Mensen keken me raar aan en moesten soms wel lachen om mijn ‘zachte G’. Dat heb ik in die vier jaar Gouda ook wel een beetje afgeleerd maar kwam net zo hard weer terug toen ik 6 jaar in Eindhoven (de gekste) ging wonen. Eindhoven ‘ademt’ nog meer Brabant dan het kleine dorpje waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Daar leerde ik pas echt wat de gemoedelijke sfeer van Brabanders inhield. Toch knaagde de oude streek, die midden in de Biblebelt staat, en sinds drie jaar ben ik weer terug in mijn oude, vertrouwde buurtje.

Door het vele verhuizen heb ik verschillende vriendschappen gesloten met verschillende mensen, wonend op verschillende plaatsen. Als ik afspreek ga ik vaak uit eten, lunchen of high tea’en. Met een gluten- en lactose intolerantie een leuke uitdaging! Vaak lees ik reviews en bestudeer ik de menukaart voor ik daadwerkelijk reserveer en controleer of er wel gluten- en lactosevrije mogelijkheden zijn.
Mocht je nog lekker uit eten willen in Brabant, dan is dit echt de blog voor jou! Mocht je nog goede eettips hebben, laat dit achter in een bericht!

Boxtel – Eetcafé de Deugniet
Ik heb hier geluncht. Zo heb ik een heerlijk glutenvrij stokbrood met carpaccio gegeten. Ik heb hier niet veel over opgeschreven, alleen dat het lekker was. Een aanrader dus!

Eindhoven (Centrum) The Happiness Cafe

Ik ben zelf nooit in deze zaak geweest maar een vriendin van mij had hier voor mij een gebakje gehaald toen ik bij haar op bezoek ging.
Online is een duidelijke menukaart te vinden waarop je goed kunt terugvinden of iets vegan, vegetarisch, vegan mogelijk, glutenvrij, lactosevrij of notenvrij is. In ieder geval een menukaart waar ik ontzettend blij van word! Het gebakje was zeker de moeite waard, ik ben benieuwd wat jouw ervaring is!

Eindhoven (Strijp-S) – Intelligentia
Bij toeval ontdekt en een absolute aanrader om verrassende ijssmaken te proeven! Er is een ruime keuze aan gluten- en lactosevrij, bijzonder ijs. Een aantal smaken uit het lactosevrije assortiment: rode wijn, chocolade, gin tonic. Ik koos voor red wine black cherry en chocolate sorbet olive oil. Het was heerlijk! Oja, hier worden ook glutenvrije hoorntjes verkocht voor de liefhebber.
Als jij eens wat anders wilt eten dan gebruikelijk sorbetijs, dan is deze ijssalon een echte aanrader! Je gaat zeker verrast worden.

Eindhoven (Philipsdorp) – Koffiehuisje Eindhoven

Ik heb ongeveer 5 jaar in Eindhoven gewoond en kom hier nog geregeld als ik met vriendinnen afspreek. Dit schattige Koffiehuisje is te vinden vlakbij het Philipsstadion, waar ik ook gewoond heb. Een vriendin woont hier ook vlakbij en had hier gereserveerd. Ideaal, omdat ik vanwege mijn zwangerschap niet meer zo ver wilde lopen. Gluten- en lactosevrij + zwangerschap kan een hele uitdaging zijn voor de keuken maar bij dit Koffiehuisje ging dit probleemloos. Ik heb een heerlijk glutenvrij broodje kip op (zonder feta). Ik had ook de mogelijkheid om veganistische soep te bestellen. Het personeel dacht heel goed mee en paste receptuur aan waar nodig. Wel werd er eerlijk gemeld dat er mogelijk ‘sporen van’ gluten in het gerecht zouden kunnen zitten omdat alles in dezelfde keuken bereid werd.
Mocht je hier naartoe gaan, de smoothies zijn ook echt een aanrader! Vergeet niet van tevoren te reserveren, dit schattige Koffiehuisje zat de dag dat ik er was bijna de hele middag vol met mensen.

Eindhoven (Centrum)Yoghurt Barn

Bij Yoghurt Barn kun je niet alleen heel erg goed high tea’en (zoals te lezen is onder locatie ’s Hertogenbosch) maar ook lunchen! Er is voldoende keus in verschillende lactose- en glutenvrije yoghurtjes. Ook is het mogelijk om lactose- en glutenvrije gebakjes of brood te bestellen. Kortom, een echte aanrader!

Eindhoven (Centrum) – Zoet & Zout
Dit is één van mijn favoriete lunchrooms in hartje Eindhoven! Ook zonder reservering is glutenvrij eten mogelijk. Ik ga altijd voor een glutenvrij broodje met carpaccio. Heerlijk, echt een aanrader!

HeusdenBoei 35

Heusden is een ontzettend mooi vestingstadje aan het water. Ik heb het geluk dat ik in een dorpje hier vlakbij woon en er daardoor af en toe eens kom. Dit vestingstadje is ook per boot bereikbaar. Mijn zwager heeft dan ook niet voor niets zijn boot hier in de haven liggen, vlakbij Boei 35.
Als cadeau hadden mijn vriend en ik eens een dinerbon van deze eetgelegenheid gekregen, dit moest dan ook uitgeprobeerd worden! Mijn vriend had telefonisch gereserveerd en vermeld dat er één persoon graag gluten- en lactosevrij wilde eten, helaas had hij niet aangegeven dat ik ook zwanger was op dat moment. Onze eigen schuld. De keuze voor gluten- en lactosevrij bestond voornamelijk uit rauwe vis en vleessoorten in salades. Deze zaak had geen glutenvrij brood wat de keuze ook erg beperkte.
Het personeel vond het heel vervelend en dacht heel goed mee. Uiteindelijk heb ik me laten verrassen door de keuken. Ik kon hierbij kiezen uit een koude salade of iets warms. Ik heb gekozen voor het laatste en kreeg heerlijke kabeljauw op een bedje van groentes en gebakken aardappeltjes. Een absolute aanrader!

’s Hertogenbosch – Bistro Borage
Ik heb hier heerlijk gegeten met mijn schoonfamilie, om de verjaardag van mijn schoonvader te vieren. Voor mij was het een nog onbekend restaurant maar nu ik weet hoe lekker je hier kunt eten, zal ik hier zeker nog eens naartoe gaan! Het personeel was heel erg goed op de hoogte van mijn intoleranties, die doorgegeven waren bij de reservering. Ik kreeg hier het lekkerste glutenvrije brood ooit, namelijk brood met daarin olijven en verschillende lactosevrije sausjes: aioli, hummus en hummara (is een tapenade van paprika heb ik me laten vertellen). Daarbij werd pata negra geserveerd. Heerlijk!
Als hoofdgerecht had ik kabeljauw met groenten, aangepast zodat ik deze ook kon eten. Frites en mayonaise. Als toetje waren er voor mij verschillende keuzes, ik ben voor een heerlijke dessertwijn gegaan.
Ik heb heerlijk gegeten, echt een aanrader!

’s Hertogenbosch – Picasso
In dit restaurant kan je heerlijk eten en kwam ik al voordat ik allerlei ingewikkelde intolerantie eisen had. Tot mijn vreugde hebben ze hier glutenvrij brood en kun je dus heerlijk lunchen! Glutenvrij broodje carpaccio is mijn favoriet en zeker een aanrader.

Je kunt hier ook heerlijk dineren. Glutenvrij brood is apart verpakt en wordt voorverwarmd. Er is voldoende keuze in glutenvrije salades. Friet wordt apart gebakken. De kabeljauw is een echte aanrader. En wat helemaal top is, er is keuze uit een gluten- en lactosevrij toetje: scroppino!

’s Hertogenbosch – Pilkington’s (high tea)

Ik had gelezen dat je bij Pilkington’s gluten- en lactosevrij kon high tea’en, ik besloot daarom de proef op de som te nemen. Eerlijk gezegd viel het me heel erg tegen.
Het pand zelf is erg sfeervol ingericht en dat vond ik eigenlijk het enige positieve. Zo werden er vrij veel dezelfde soorten gerechtjes geserveerd. De andere dames die geen intolerantie eisen hadden kregen veel bladerdeeghapjes. Voor mij waren de gerechtjes niet verrassend. Zo kreeg ik een yoghurt (ik proefde dat het alpro yoghurt perzik was) met nootjes en brood van Schär dat ontzettend droog was. Ook had ik het idee dat men niet helemaal op de hoogte was van mijn intoleranties, terwijl ik hier nadrukkelijk naar gevraagd heb bij het reserveren en ook nog eens aangegeven heb toen we binnen kwamen. Ondanks al deze vermeldingen kreeg ik met de andere dames een gezamenlijke hoeveelheid eten. Later is dit wel aangepast maar waren er voor sommige rondes geen vervangers (zoals scones en apple crumble), ik kreeg toen niets.
Ik zat hier heel onrustig omdat er bij binnenkomst gezegd werd wanneer we klaar moesten zijn omdat er dan een volgende groep voor een high tea kwam. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat het een massaproductie was.
Ik ga hier nooit meer naartoe en zal het ook zeker afraden als je dit wel van plan bent.

Niet de allerbeste foto, maar wel een goede impressie hoe een high tea voor 2 personen eruitziet.

’s Hertogenbosch – Yoghurt Barn (high tea)
Omdat ik hier al veel lovende verhalen over had gelezen wilde ik hier echt gaan high tea’en. Het was dan ook echt verrukkelijk! We kregen hier yoghurt, taartjes en broodjes. Voor mij was alles gluten- en lactosevrij gemaakt. En omdat het warm was (30 graden) werd er i.p.v. thee, heerlijke verkoelende drankjes geserveerd (uiteraard wel op verzoek). Heerlijk!
Het is ook een aanrader om hier eens zelf yoghurt samen te stellen. De lactosevrije keuze bestaat uit amandelyoghurt, sojayoghurt en kokosyoghurt. Hierbij kun je noten, zaden, vruchten, zoetigheid en een smaakje naar keuze aan toe laten voegen.

Rosmalen – Montimar
Dit restaurant is één van mijn favorieten. Ik ben er dan ook al meerdere keren geweest en weet zeker dat ik er terug zal blijven komen. Het is een goed betaalbaar restaurant waar heerlijke, mooie gerechten geserveerd worden. En niet onbelangrijk, er goed meegedacht wordt met mijn wensenlijstje.
Als voorgerecht neem ik hier altijd een glutenvrij broodje met een beetje olijfolie.
De hoofdgerechten kunnen, door wat kleine aanpassingen, meestal wel gegeten worden. Ik koos voor zeebaars, deze heeft weinig aanpassing nodig en is heerlijk! Friet wordt apart gebakken en apart geserveerd met een eigen saus. Ook is er een aparte salade.
Omdat geen enkel toetje aan mijn eisenlijst voldoet kan er een vruchtencocktail met sinaasappel sorbetijs gemaakt worden, speciaal voor mij! Dat noem ik nog eens service!
Als je van heerlijke, mooi opgemaakte gerechten houdt is Montimar echt een aanrader! Reserveer wel van tevoren, omdat meerdere mensen zo enthousiast zijn zit het vaak vol.

Veen – Keurslager (buffet)
Met vrienden eten we altijd (veel te laat) een kerstdiner. Omdat de periode rond kerst & oud en nieuw altijd zo vol zit doen we dit meestal pas in januari. Deze keer ook weer. Andere jaren kozen we altijd voor gourmetten, dit jaar werd het een buffet. Voor mij leverde dit wel wat stress op, maar het is helemaal goed gekomen!
De keurslager had voor mij een aparte plaat met verschillende soorten gerechtjes laten bezorgen. Ik had als voorgerecht een carpaccio met zongedroogde tomaat, rucola en mosterd dille saus. Ook was er een heerlijke koude salade meegeleverd die ik zo lekker vond dat ik deze uiteindelijk zelf gemaakt heb! Verder was er nog stamppot met prei en spek. Er waren nog 3 stukken vlees en een rijstgerecht met ui, spek en een heerlijk jus. Omdat dit buffet echt heerlijk was zou ik dit iedereen aanraden!

Waalwijk – La Bella Vita
Hier is heerlijk lactosevrij ijs te verkrijgen! Het personeel heeft een allergenenlijst hangen, achter de toonbank, om te checken welke smaken er gluten- en lactosevrij zijn. Ook zijn de lactosevrije smaken te herkennen aan de witte stip bij de smaak.
Toen ik mijn keuze had gemaakt werd er netjes een schone lepel gepakt en van bovenaf, bij een onaangebroken gedeelte, geschept. Er wordt hier dus ook rekening gehouden met kruisbesmetting! De lactosevrije keuze bestaat voornamelijk uit sorbetijs van verschillende soorten fruit. Mangoijs is echt een aanrader!

Wijk en Aalburg – Jáco’s Eeterij & Friture
Friet eten zonder snack, ik heb dit heel lang gedaan. In de meeste frietzaken kan geen rekening gehouden worden met intoleranties. Bij Jáco’s wel! Er zijn verschillende keuzes in het assortiment van glutenvrije snacks. Een aanrader als je eens niet wilt eten wat er toevallig voorradig is.
Naast friet verkoopt deze zaak ook heerlijke sushi. Deze wordt zelf, vers, gemaakt. Een echte aanrader!

Woudrichem – ’t Kruithuis Arsenaal (trouwlocatie)
Een middelbare school vriendin trouwde hier met haar grote liefde. Een super mooie, sfeervolle locatie! Er was ook rekening gehouden met mijn wensenlijst, wat ik ontzettend bijzonder vond.
Als voorgerecht kreeg ik heerlijk glutenvrij brood met zaden en pitten. Dit kon ik dopen in olijfolie en zout.
Tijdens deze bruiloft was er gekozen ‘shared dining’, niet ideaal voor iemand met een gluten- en lactose intolerantie. Hier was goed op ingespeeld door mij een eigen maaltijd te geven van kip met paprika, boontjes in tomatensaus, currykip en kalkoen (zonder saus). Ook werd ik geadviseerd over de verdere gerechten op tafel.
Als nagerecht was er ijs, van een ijskar. Het ijs wat ik kon eten was apart gezet, goede voorbereiding!
In de avond, toen iedereen aan de bittergarnituur zat, was er ook rekening gehouden met mij. Zo kwam de bediening mij verschillende keren een lekker hapje aanbieden. Dit was zelfs zo vaak dat ik uiteindelijk heb aangegeven dat ik echt voldoende gekregen had.
Naast het gegeven dat de locatie fantastisch is om te trouwen, is het eten en de bediening geweldig. Mocht je willen trouwen en een aantal gasten hebben die gluten- en/of lactosevrij eten, dan is deze locatie echt een aanrader!