Lactosevrij Karamelijs

Lactosevrij Karamelijs

juli 16, 2019 0 Door marina

IJs is echt één van mijn guilty pleasures. Voor mijn gluten- en lactosevrije aanpassing wilde ik altijd alle mogelijke smaken geproefd hebben. Nu is de keuze helaas wat beperkt. Waarom zou je het dan niet gewoon zelf maken? Inmiddels heb ik aardbeien-yoghurt ijs en kokosijs met chocolade gemaakt. Tijd voor nog een lekker ijsrecept! En het allerleukste is, je kunt dit ijs perfect maken zonder ijsmachine. Geen smoesjes dus, ga lekker aan de slag en verbaas iedereen met het heerlijke resultaat!

INGREDIËNTEN voor ruim 1 liter ijs
– 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
– 60 gram wayang boter (of andere lactosevrije boter)
– 4 eetlepels bruine basterdsuiker
– 400 ml MinusL slagroom (of andere lactosevrije slagroom)
– 3 eetlepels gesuikerde hazelnoten

BAKKEN MAAR!
Je start met het maken van de karamel. Deze is gebaseerd op de karamel bereiding van Laura’s Bakery. Ik heb wel een aantal aanpassingen gemaakt zodat deze lactosevrij is.

Smelt de boter in een pan, voeg hierna de gecondenseerde kokosmelk en de bruine basterdsuiker toe. Zorg dat het vuur heel laag staat en blijf goed roeren met een garde, anders brandt het aan. Als de suiker is opgelost moet je blijven roeren, ook al kookt het goedje. Na ongeveer 5 minuten koken mag dit van het vuur gehaald worden. Je zult merken dat de karamel nog erg dun is, dit dikt nog ietsje in tijdens het afkoelen. Dit proces kun je versnellen door je pan in een gootsteen met koud water te plaatsen.

Als de karamel gemaakt is kun je de slagroom gaan kloppen. Het is belangrijk dat de slagroom (ook al is deze houdbaar) op koelkasttemperatuur is. Je kunt namelijk het risico lopen dat de slagroom snel gaat schiften als deze te warm is. Mocht je geen risico willen lopen raad ik je aan om naast de slagroom ook de gardes en de bak waarin je de slagroom gaat kloppen ruim van tevoren in de koelkast te plaatsen zodat deze op temperatuur is.

Als de slagroom geklopt is en de karamel afgekoeld, kunnen deze bij elkaar gevoegd worden. Let op! Je hoeft maar drie kwart karamel bij de slagroom te voegen. Zorg dat je dit goed met elkaar vermengd zodat er één egale kleur ontstaat. Hierna kunnen de gesuikerde hazelnoten door het mengsel geschept worden.
Als laatste mag het laatste restje karamel met grote slagen door het warme ijsmengsel geschept worden. Schep dit niet teveel om, zo ontstaan er mooie strepen in het mengsel voor een mooie ‘swirl’.

Probeer nog niet teveel van dit heerlijke mengsel te proeven, koud smaakt dit namelijk nog lekkerder! Hier is nog wel wat geduld voor nodig. Voordat dit heerlijke ijs echt klaar is om gegeten te worden moet het eerst minimaal 6 uur lang in een afsluitbare bak ingevroren worden. Dit heerlijke ijs heeft wat wachttijd nodig! Maar dat is het wachten meer dan waard!

Tip: als je ijs te hard is om met een ijslepel te scheppen, kun je dit vergemakkelijken door je ijslepel in een glas met kokend/warm water te zetten. Hierdoor is de lepel opgewarmd en glijdt deze makkelijker door je ijs heen!