Chocozoenen

Chocozoenen

september 15, 2019 0 Door marina

Met de kerstdagen is het bij veel mensen traditie om heerlijk te eten met familie en vrienden, zo ook bij ons. Met onze vrienden hebben we vaak een verlaat kerstdiner in januari omdat er eerder gewoon geen tijd is. Het diner wordt meestal ergens gehaald en ik maak dan het toetje. Zo ook afgelopen kerst.
Ik had dit keer gekozen voor een ‘makkelijk’ te maken toetje, aangezien ik dit voor 16 mensen moest maken. Veel werk dus! Het werd dan ook chocolademousse, dat valt bij iedereen wel goed. Tijdens het eten van dit toetje was ik aan het kletsen met een vriendin over de chocolademousse, ik weet niet meer precies hoe we erop kwamen maar we hadden het opeens over negerzoenen. Ik ben opgegroeid met het woord negerzoen maar ik doel natuurlijk (sinds 2006) op de Buys zoenen. Waarschijnlijk kwam dit doordat de binnenkant van deze zoen op chocolademousse lijkt. Deze vriendin heeft ook aardig wat verstand en plezier in bakken, en na wat bakideeën gedeeld te hebben ontstond bij mij het idee om een eigen ‘zoen’ te maken. Dit idee heeft heel lang op mijn lijstje gestaan, uiteindelijk heb ik de moeite genomen om te zoeken naar goede wafels voor de ondergrond van deze ‘zoen’. Deze hebben vervolgens lang in mijn voorraadkast gelegen, tot ik klaar was voor dit mega project. Het is best een werkje en best een gestuntel maar het resultaat is heerlijk!

INGREDIËNTEN voor ongeveer 25 kleine chocozoenen
– 125 gram Cereal Vanillewafels (gluten- en lactosevrij)
– 320 gram chocolade
– 1/2 eetlepel suiker
– 25 gram wajangboter
– 3 eetlepels water
– 2 eiwitten
– satéprikkers

BAKKEN MAAR!
Pak de vanillewafels en gebruik een shotglas (of ander rond voorwerp) als vorm voor de ondergrond van de chocozoen. Snij langs de randen van het glas, zodat je een zo rond mogelijke ondergrond krijgt.
Omdat dit 25 keer moet gebeuren ben je hier wel even mee bezig.
Leg je uitgesneden ondergrondjes alvast klaar in een bakje of ovenschaal met bakpapier, zodat ze later makkelijk te verplaatsen zijn.

Als de ondergrond is voorbereid kan de 120 gram chocolade met de suiker, boter en water au bain-marie gesmolten worden.
Dit mengsel zal een stuk dikker zijn dan je gewend bent bij het smelten van alleen chocolade.

Terwijl dit mengsel rustig aan het smelten is splits je de eieren en klop je het eiwit op in een vetvrije kom met een garde. Het eiwit is voldoende opgeklopt als je de bak op zijn kop kunt houden en het eiwit er niet uitvalt.

Check of je au bain-marie gesmolten mengsel een mooi geheel is geworden. Als dit niet het geval is schep je dit door met een lepel of spatel.
Hierna kan dit mengsel bij het opgeklopte eiwit gevoegd worden. Schep dit goed door tot alles één egale kleur heeft.

Hierna schep je het mengsel in een spuitzak en spuit je de chocolademousse in een cirkel op de ondergrondjes. Omdat deze chocolademousse steviger wordt als deze even op de ondergrond ligt, heb ik ervoor gekozen om dit proces nogmaals te herhalen nadat ik ieder ondergrondje had voorzien van chocolademousse.
Als alles goed verdeeld is moet het een uurtje opstijven in de diepvries.

Als het bijna zover is dat je de ondergrondjes (met chocolademousse) uit de diepvries kunt halen is het handig om de overige (200 gram) chocolade au bain-marie te smelten.
Is het gesmolten? Dan is het tijd voor het echte werk! Haal de ondergrondjes uit de vriezer en prik ze aan een satéprikker. Haal ze dan door de chocolade, schep er desnoods wat chocolade overheen. Zorg dat alles bedekt is met chocolade voor je deze heerlijke chocozoen in wording van de satéprikker schuift (met een vork).
Ik heb ervoor gekozen om de chocozoenen uit te laten harden op een rooster, met daaronder bakpapier. Als je geen rooster hebt raad ik je aan om de chocozoenen op het bakpapier te leggen en er pas af te halen als alles echt uitgehard is. Je zult zien dat dit makkelijk van het papier af te halen is.

Deze heerlijke minigebakjes kun je het beste bewaren in de koelkast. Tenminste, als dat lukt. Bij mij waren ze binnen twee dagen op. Gelukkig niet allemaal door mijzelf, mijn collega’s hebben hier heerlijk van mee kunnen genieten.

Tip: de chocozoenen zijn ook makkelijk te pimpen als je een themafeestje hebt! Versier deze chocozoenen voordat de chocolade uitgehard is met decoratiestrooisel naar wens.