Glutenvrije Lions

Glutenvrije Lions

oktober 28, 2019 0 Door marina

In mijn telefoon heb ik document staan met wel tig bak ideeën. Bak inspiratie kan op de gekste momenten en gekste plaatsen ontstaan en dan wil ik dit ook meteen documenteren. Soms heb ik een grof idee voor een baksel en duurt het weken of zelfs maanden tot ik nagedacht heb over de details, zoals ingrediënten, de opbouw of manier van bakken. Gelukkig gaat dit niet bij ieder recept zo, soms ontstaat een resultaat spontaan en hangt hier niet een heel plan aan vast. Bij deze Glutenvrije Lions was dat niet het geval. Dit recept had ik al heel lang op mijn lijst staan, zonder uitgewerkte details. Iedere keer dat ik erover nadacht bedacht ik me hoe lekker en leuk dit zou zijn om dit te maken maar kon ik niet uit de details komen. Totdat ik een ingeving kreeg over de bodem van deze chocolade snack: wafels, chocolade wafels! Ik heb even moeten zoeken naar een gluten- en lactosevrije variant maar het is me gelukt! Toen deze basis gelegd was heb ik de rest bedacht, wat als vanzelf ging. Met trots presenteer ik het resultaat. Ik ben benieuwd hoe snel deze chocolade snack bij jullie verdwenen is!

INGREDIËNTEN voor ongeveer 12 stuks
– 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
– 60 gram Wajang boter (of andere lactosevrije boter)
– 4 el bruine basterdsuiker
– 1 tl vanilleextract
– 125 gram Schär Glutenfree Wafers al cacao
– 200 gram chocolade 64%
– 5 el gepofte rijst

BAKKEN MAAR!

Start met het maken van de Karamelvulling.
Deze karamel is gebaseerd op de karamelbereiding van Laura’s Bakery. Ik heb uiteraard wat aanpassingen gemaakt zodat het lactosevrij is.
Smelt de boter in een pan, voeg hierna de gecondenseerde kokosmelk en de bruine basterdsuiker toe. Zorg dat het vuur heel laag staat en blijf goed roeren met een garde, anders brandt het aan. Als de suiker is opgelost moet je blijven roeren, ook al kookt het goedje. Na ongeveer 5 minuten koken mag dit van het vuur gehaald worden. 
Je zult merken dat de karamel nog erg dun is, dit dikt nog ietsje in tijdens het afkoelen. Dit proces versnel je door je pan in een gootsteen met koud water te plaatsen.
Deze hoeveelheid karamel is teveel voor de Glutenvrije Lions. Je kunt ervoor kiezen om de overige karamel te verwerken in Bonbons met karamelvulling of in de Snicker fudge.

Terwijl de karamel afkoelt smelt je 100 gram chocolade au bain-marie.
Tijdens dit proces kun je de ovenschaal pakken en het bakpapier hierin plaatsen. Bekijk alvast hoe je de bodem van je mega Lion gaat leggen, deze moet aan elkaar geplakt worden met chocolade (als deze gesmolten is).

Als de chocolade helemaal gesmolten is, smelt je de volgende 100 gram chocolade (ook au bain-marie).
Terwijl de tweede hoeveelheid chocolade smelt kun je gaan ‘metselen’ met de chocolade die al gesmolten is. Dit gaat als volgt: doop de kanten van de wafel die een andere wafel gaan raken in de chocolade, plaats deze naast de wafel en duw deze goed aan. Zo ‘metsel’ je door tot de hele ondergrond ligt. Als je klaar bent is er nog een vrij grote hoeveelheid chocolade over, deze smeer je over de bovenkant en de zijkanten van de wafelondergrond.

Schep nog even goed door het afgekoelde karamelmengsel, voordat je deze over je wafelondergrond gaat verdelen. Hierna verdeel je de helft over de chocolade-wafel ondergrond.

Ondertussen is het laatste beetje chocolade gesmolten. Deze mag van het vuur gehaald worden. Doe hierbij de gepofte rijst en schep dit goed door voordat je dit verdeelt over de wafels met chocolade en karamel. Verdeel deze topping goed over de chocolade snack.

De Glutenvrije Lion is klaar! Altans, bijna klaar. Nog even geduld!
Plaats deze nog een uurtje in de koelkast om uit te harden. De chocolade zal weer een vaste vorm aannemen waardoor de Lion één geheel zal vormen.
Als deze uitgehard is kun je deze mega Lion in kleine stukken snijden en genieten van het eindresultaat!