Sinterklaas fudge

Sinterklaas fudge

november 17, 2019 0 Door marina

Tegenwoordig begint de ‘Sinterklaas gekte’ al in augustus/september. Verschillende winkels starten dan al met het verkopen van pepernoten. Heerlijk natuurlijk maar ook zeer verwarrend voor al die kinderen die nog niet in de Sint sferen zijn. Het wachten tot de intocht in november en pakjesavond in december duurt dan wel heel erg lang.
De behoefte aan pepernoten start bij mij pas als het wat kouder begint te worden. Meestal struin ik het internet af om een nieuw, onbekend recept van glutenvrije pepernoten uit te proberen. Keus genoeg!
Voor het gemak koop ik ook wel eens glutenvrije pepernoten in de winkel. Van Delft (pepernotenwinkel) en Holland & Barrett zijn echt een aanrader!
Als bakken je hobby is, ligt het voor de hand dat deze pepernoten in een recept verwerkt moeten worden. Ik waarschuw wel, het is voor echte zoetekauwen en ook goed gekeurd door mensen die niet gluten- en lactosevrij eten.
Mijn groep 5/6 heb ik als testpanel ingezet. Misschien denk je nu dat deze kinderen zich niet negatief durven uitlaten tegenover hun juf. Nou, ik verzeker je, als ze iets niet lusten eten ze het ook echt niet op.
Ik heb een aantal van de reacties verzameld:
‘smaakexplosie’
‘verrassend’
‘te zoet’
‘jammer dat het op was’
‘de zachte chocolade is lekker’
Niet onbelangrijk, iedereen heeft zijn stukje fudge opgegeten. Deze is dus zeker goed gekeurd!

INGREDIËNTEN
– 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
– 340 gram chocolade 64%
– 1 theelepel vanille-extract
– 2 eetlepels amandelstukjes
– 150 gram glutenvrije pepernoten
– 140 gram schuimpjes
– handje vol glutenvrije pepernoten (topping)
– 1 eetlepel amandelschaafsel (topping)

BAKKEN MAAR!
Hak de pepernoten en schuimpjes in kleine stukjes. Ik heb ervoor gekozen om dit met een mes te doen. Dit kan ook eventueel kort in een keukenmachine. Let wel op dat glutenvrije pepernoten makkelijker uit elkaar vallen dan glutenvolle pepernoten!

Hierna maak je een start met de basis, namelijk de fudge!
Voor het maken van deze fudge kun je het beste een ovenschaal of plastic bak van ongeveer 16 x 24 centimeter bekleden met bakpapier.
De helft van de gehakte schuimpjes en pepernoten verdeel je alvast over de bodem van deze vorm.
Hierna doe je de gecondenseerde kokosmelk en chocolade in een pannetje en laat je dit op een laag vuurtje smelten. Roer tussendoor een aantal keer goed door. Als er een mooi, glad mengsel is ontstaan roer je de theelepel vanille-extract erdoorheen.
Als dit een mooi geheel is geworden mag de pan van het vuur en schep je de overige pepernoten, schuimpjes en de amandelstukjes door dit mengsel zodat het goed verdeeld is.

Probeer niet te lang over dit proces te doen, je zult merken dat dit mengsel aardig ‘vast’ begint te worden. Daarom is het van belang om dit mengsel zo snel mogelijk in de bakvorm met pepernoten en schuimpjes te scheppen.
Het is het makkelijkste om dit met een spatel te doen, hier blijft de fudge niet aan plakken. Duw daarmee ook de hoekjes aan en zorg ervoor dat het mengsel overal dezelfde hoogte heeft en zo glad mogelijk is. Hierna kun je de topping over de fudge verdelen.

Je zou denken, klaar! Helaas, je moet nog even geduld hebben want deze fudge moet nog 2-3 uur uur in de koelkast opstijven. Hierna is de fudge pas vast genoeg om te kunnen eten.
Het wachten is dit zeker meer dan waard, eet smakelijk!

Tip: om makkelijk strakke, mooi stukken van je fudge te snijden is het handig om je mes even onder een warme kraan te houden. Hierdoor snij je makkelijker en mooier door je fudge heen!