Rondreis Slovenië

Rondreis Slovenië

januari 2, 2019 2 Door marina

Reizen vinden mijn vriend en ik geweldig. We houden beide van rust, prachtige natuur en het ontdekken van nieuwe culturen. Hij vindt het leuk om dit vast te leggen met camera, drone en een GoPro. Vervolgens maakt hij een fotoverslag en zet dit online op zijn website. Omdat we zoveel mogelijk willen zien en beleven van een land bepalen we thuis welke plekken we willen bezoeken en koppelen we hier verschillende activiteiten  aan. Deze voorbereiding zorgt voor veel voorpret en vraagt minder organisatie skills op het moment dat we al in het land zelf zijn. Kortom we zijn best wel georganiseerd!

Voor de zomervakantie van 2018 vonden we het lastig om te bepalen waar we naartoe konden gaan op vakantie. We wilden graag een ‘onbekend’ land ontdekken en vonden het belangrijk dat dit land zou voldoen aan mijn intolerantie-eisen. Destijds was ik ook nog vrij onzeker over hetgeen ik wel en niet kon eten. Nu ken ik mijn lichaam beter en zou ik daar wat relaxter in kunnen staan.
Mijn schoonzus en zwager vertrokken dat jaar ook voor een aantal jaren naar Canada waardoor ze een gedeelte van hun inboedel verkochten, waaronder een bijna niet gebruikte tent. Ik had nog nooit echt gekampeerd in mijn leven, mijn vriend wel. Omdat de tent makkelijk op te zetten was en ik de uitdaging wel aan wilde gaan hebben we deze tent over genomen en zijn op zoek gegaan naar een bestemming. Via de ANWB gids lazen we over Slovenië, waar wij nog niet bekend mee waren. Het leek ons een prachtig land dat goed aan te reizen is met fantastische natuur. Wat mij ook erg aanstond aan het idee van kamperen is het zelf koken op een kleine gasbrander. Zelf koken betekent voor mij zelf de regie hebben over wat er in een maaltijd gaat en de zekerheid hebben dat dit gluten- en lactosevrij is.  Mijn vriend was het hier niet helemaal mee eens, hij houdt van uit eten gaan en wilde niet de hele vakantie zelf gekookte maaltijden eten. Zo is het gelukkig ook niet gegaan. Ik heb mijn angst overboord gegooid en ben, na goede research, verschillende keren uit eten geweest. Ik wil deze ervaringen graag met je delen.
Voor een uitgebreid fotoverslag van deze reis verwijs ik je graag naar de website van mijn vriend: www.peutograaf.nl. 

Ter voorbereiding voor de reis naar dit ‘onbekende’ land had ik voor de zekerheid een grote tas gevuld met gluten- en lactosevrij voedsel. Mijn grootste angst was om in een land te komen waar helemaal niets gluten- en lactosevrij te vinden zou zijn. Voordat we in Slovenië aankwamen hebben we een nacht overnacht in Duitsland waar ik snel nog extra eten heb ingeslagen.
Al deze ‘voorzorgsmaatregelen’ zijn overbodig geweest. Zo heb ik verschillende soorten supermarkten bezocht in Slovenië om het gluten- en lactosevrije assortiment te checken en mijn voorraad aan te vullen. Wat mij opviel was de grote hoeveelheid glutenvrije producten. Ik heb meer keuzemogelijkheden gezien dan in menig Nederlandse supermarkt. Vaak werd het merk Schär verkocht, dat ik ken vanuit Nederland, maar waren er ook goede, goedkopere alternatieven van een huismerk. Mij viel het lactosevrije assortiment erg tegen, in sommige supermarkten waren wel veganistische mogelijkheden wat een prima alternatief is.
Het zien van al die hoeveelheden gluten- en lactosevrije producten heeft voor mij veel stress weggenomen.
Uit eten gaan vond ik wel wat spannender. Ik heb dan ook bij iedere plek waar we waren online research gedaan naar gluten- en lactosevrij uit eten gaan. In Nederland doe ik dat nog steeds zo. Sommige eetgelegenheden hebben vervangers voor gluten en lactose, dat vind ik altijd een betere optie dan het weglaten van producten. Hieronder vind je een overzicht van de plaatsen en eetgelegenheden waar we zijn geweest, ik hoop dat je hier wat aan hebt!

LJUBLJANA
Deze hoofdstad van Slovenië heeft een prachtig oud centrum waar een rivier doorheen stroomt. Langs deze rivier zijn tal van eetgelegenheden, winkeltjes en ijskraampjes te vinden. Als ijs-verslaafde heb ik hier verschillende keren ijs gehaald. De truc is om voor sorbet ijs te gaan dat is gemaakt op waterbasis. Voor de zekerheid wel even navragen of het wel echt gluten- en lactosevrij is!
Eén van mijn hoogtepunten op ijs-gebied was het lactosevrije chocoladeijs (80%) en pistache ijs dat te vinden was langs een kraampje aan het water. Dit kraampje hoorde bij een eetgelegenheid en had, net als vele andere kraampjes, de allergenen informatie duidelijk vermeld. Hierdoor zag ik dat ik dit ijs, dat meestal lactose bevat, wel kon eten!

In de avond hebben we heerlijk gegeten bij Pizzeria Tarte Lublijana. Bij deze pizzeria is het mogelijk om een pizza met glutenvrije bodem te krijgen, wat in Nederland vaak niet mogelijk is. Ik had dit online al gelezen en had ook echt zin om hier te gaan eten. De pizzeria was niet heel groot maar wel erg sfeervol. Ik heb een glutenvrije pizza besteld met tomatensaus, champignons en ham. Officieel hoorde op deze pizza ook kaas en mozzarella, vanwege mijn lactose-intolerantie heb ik deze geschrapt. Er zat hierdoor niet veel beleg op de pizza maar de pizza was ontzettend smaakvol! Bijkomend voordeel, het eten is erg goedkoop. Voor twee pizza’s, een wijn en bier moesten we maar €22,50 betalen! Een echte aanrader dus!

De volgende dag hebben we geluncht bij EK bistro Lubljana. Een fantastisch mooie eetgelegenheid met jong, fris personeel. Het personeel was hier goed op de hoogte van verschillende allergieën. Toen ik aangaf dat ik graag mijn voedsel glutenvrij eet, vroeg men of ik coeliakie had of een intolerantie. Heel is prettig om te merken dat personeel goed op de hoogte is! Mijn lunch was hier gluten- en lactosevrij door het gebruik van vervangers. Ik heb een glutenvrij broodje Eggs Benedict met ham besteld. Het was heerlijk maar de portie was erg klein. Voor de grotere eter kan deze hoeveelheid echt te weinig zijn. Bij dit broodje heb ik heerlijke verse limonade besteld, echt een aanrader bij het warme weer! De lunch was heerlijk, de kosten waren wat hoog. Na de goedkope, heerlijke pizza van de dag daarvoor was het een beetje een tegenvaller.

Voor het avondeten hebben we ons gewend tot Kralj Zara Ljubljana, een wat chic ogende eetgelegenheid waar mijn verwachting iets te hoog lag. Dit restaurant sprong omhoog bij Tripadvisor in de categorie gluten- en lactosevrije opties en heeft een goede beoordeling. Het eerste waar ik mij aan ergerde was de Sloveense kaart, geen Engelse kaart dus! Gelukkig leven we in een tijdperk met internet en bestaat er Google Translate, opgelost! Helaas deed dit restaurant niet aan glutenvrije vervangers en was ik genoodzaakt om een salade met tonijn steak, amandelen, rucola en sinaasappel te eten. Met dat warme weer was dat absoluut geen straf! Mijn vriend bestelde een burger met friet, hij vond de burger lekker maar de friet was erg vet. Jammer!

Als je aan het einde van de week, op vrijdag, in Ljubljana bent is het echt leuk om naar de Foodmarkt te gaan! Van 11 – 23 uur vind je daar kraampjes met eten van de beste restaurantjes uit de omgeving. Toen wij in Ljubljana waren zijn we langs deze markt geweest. Het is een belevenis om alle geuren, kleuren en soorten voedsel te zien. Het was vrij druk en warm, met een gevoelstemperatuur van 30 graden. Bij mij zorgt dat altijd voor zeer weinig eetlust. Ik ben daarom voor een heerlijke, verkoelende limonade gegaan. Ik heb wel veel voedsel gezien dat aan mijn intolerantie-eisen voldeed, zoals verschillende rijstgerechten, kipspiesjes, glutenvrije veganburgers, friet enz. Een echte aanrader als je in deze stad bent!

Tot slot nog een goede tip bij warm weer in deze stad: gratis ijskoud water! Vlakbij de Sint-Nicolaaskathedraal (geen grap), aan de marktkant zijn verschillende kraantjes te vinden met heerlijk, koel, schoon, fris drinkwater. Dat scheelt hopelijk wat liters gesleep.

PIRAN
Mijn eerste eet-ervaring in Piran was een hele belevenis. Piran is een geweldig mooi, karakteristiek stadje aan het water. Het is heerlijk om hier in de nauwe straatjes te lopen en te genieten van alle mooie winkeltjes, straatjes, geveltjes en vergezichten. Tussen deze nauwe straatjes bevindt zich Fritolin pri Cantini. Een heel karakteristiek minirestaurantje met veel visgerechten op de kaart. De ruimte van dit restaurant is volledig ingenomen door een minikeuken, wij moeten dan ook buiten plaatsnemen onder een romantische boog van wijnranken. De verzorging van het drinken is uitbesteed aan het cafeetje naast het restaurantje. Om eten te bestellen moet je naar het raam van de keuken lopen en je bestelling doorgeven, de keuken is hierdoor goed te zien. Wat mij heel gelukkig maakt zijn de hoeveelheid verse producten die hierdoor goed zichtbaar zijn een veel goeds beloven. In een nis vlakbij het eetgedeelte zijn verse kruiden (in pot) te vinden zoals basilicum, tijm, rozemarijn en olijfolie! Dit nisje vormt niet alleen een stuk sfeer toe aan deze eetgelegenheid maar de kruiden zijn ook vrij te gebruiken als toevoeging voor je maaltijd.
Als je bestelling is doorgegeven krijg je een schelp met een bestelnummer die je mee moet nemen naar je tafel. Is je eten klaar, dan wordt er aan een lijn bij de keuken een vis gehangen met hetzelfde nummer als op je schelp. Je moet je eten wel even zelf afhalen.
Ik bestelde de gegrilde makreel met gegrilde polenta. Ik weet dat in polenta oorspronkelijk geen gluten zitten, omdat dit uit mais bestaat. Een medewerker van dit restaurant gaf aan dat deze polenta helaas wel gluten bevat. Ik vond dit nogal gek, misschien is er een extra toevoeging gedaan. Dan maar een friet! De service is erg snel. Mijn makreel is heerlijk! Er is wel heel veel (verse) knoflook gebruikt die ik voor een groot gedeelte van tevoren verwijderd heb. Ik ben bang dat ik door de hoeveelheid last zal krijgen van mijn darmen. De tonijn steak die mijn vriend bestelde was erg groot en vond hij ook heerlijk!
Dit mini-restaurantje is zeker een aanrader op het gebied van eten en sfeer! Ook is het niet heel erg duur, wij betaalden voor twee friet, makreel en tonijn €19,50.
Wel even een extra note: bij de vraag of alles gluten- en lactosevrij is kreeg ik de opmerking dat het bloem door de keuken ‘vliegt’, als je coeliakie hebt is dit restaurant dus geen optie. 

In Piran heb ik bij Piran Slascicarna die avond het allerlekkerste sorbetijs ooit gegeten. Lactosevrij sorbetijs van vers fruit, gelukkiger kun je mij niet maken! Ik ben gegaan voor de mango en framboos. Een absolute aanrader!

Als je ooit in de buurt van Piran komt is het echt een aanrader om langs de Fonda fish farm te gaan. Je kunt hier een uitleg krijgen over de farm, een boottocht rond de visnetten en een vis + wijnproeverij. De hele rondleiding is erg interessant en het eten heerlijk!
Ik had eerlijk gezegd niet zoveel verwacht van deze proeverij en daarom mijn intolerantie-eisen niet doorgegeven. Ik had wel vis op brood verwacht en voor de zekerheid glutenvrij brood meegenomen. Dat was een goede zet aangezien we stukjes stokbrood met zeebaars, zout en citroen olijfolie kregen. Ook was er een salade van gerookte zeebaars met kaas die er heerlijk uitzag maar ik niet geprobeerd heb. Omdat alle vis al op het stokbrood lag wilde ik niet onbeleefd zijn en heb ik uitgelegd dat ik het brood niet kon eten. Dit was totaal geen probleem, onze gids bereidde ter plekke een nieuwe zeebaars zodat ik deze op mijn eigen brood kon doen. Dit was zo ontzettend lekker! Ik heb nog nooit vis op die zo heerlijk was. Deze zeebaars was nog geen 24 uur dood, en mega vers. Dat kon je ook wel proeven. De witte wijn die we hierbij geserveerd kregen paste hier ook erg goed bij! Een absolute aanrader!

IZOLA
Izola is een stadje aan de kust vlakbij Piran. Het is net als Piran een karakteristiek stadje, maar wel wat kleiner. Op het gebied van gluten- en lactosevrij eten zijn hier weinig opties, hierdoor kwamen we (geen grap) bij het Marina Restaurant terecht. Een chic restaurant aan (de naam zegt het al) de haven. Dit restaurant had helaas geen glutenvrije vervangers. De ober kwam uiteindelijk toch met verpakt glutenvrij brood aanlopen dat meer iets weghad van roggebrood. Ik waardeerde dit erg maar vond het brood echt niet lekker. Deze avond heb ik gekozen voor zeebaars met fleur de sel (van de zoutvlaktes die we eerder bezocht hadden), honing en groenten.  Het eten was fantastisch! Een absolute aanrader! 


Terwijl we terugliepen langs de haven deed ik een waanzinnige  ontdekking, een ijssalon met erg veel lactosevrij ijs en glutenvrije ijshoorntjes! Slascicarna Jadran Pri Ekremu is nou niet echt de meest makkelijke naam om uit te spreken maar zeker de moeite waard om te onthouden! In deze ijssalon is een speciale vitrine ingericht voor glutenvrij, lactosevrij, eivrij en suikervrij ijs. Als je hier een ijsje haalt moet je er wel rekening mee houden dat het wat duurder kan uitvallen. Zo bestelde ik een ijs met glutenvrij hoorntje (€1,-) + bolletje mango (€1,80) + bolletje chocolade (€2,-). Voor mij was het de eerste keer dat ik een glutenvrij ijshoorntje at, het was erg goed van smaak net als het ijs! Een absolute aanrader!

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel inziet dat uit eten gaan in het buitenland geen probleem hoeft te zijn.
Mocht jij vakantieplannen hebben naar Slovenië of ben je er al eens geweest en heb je vragen of toevoegingen, laat het me weten!

Een impressie van onze vakantie.