Au bain-marie smelten

Au bain-marie smelten

januari 3, 2019 2 Door marina

Au bain-marie is één van de vele manieren om chocolade te smelten die ik altijd gebruik. Het is niet zo dat dit de beste of makkelijkste manier is om chocolade te smelten. Nee, bij mij was het pure noodzaak.
Toen ik een start maakte met het experimenteren en bakken van producten zat er in mijn keuken namelijk geen magnetron en dacht ik dat dit de enige andere optie was. Inmiddels weet ik door één van mijn favoriete sites (Culy.nl) dat dit niet zo is. Inmiddels ben ik verhuisd, heb ik de luxe gehad om een eigen keuken samen te stellen (met magnetron) maar smelt ik mijn chocolade nog steeds au bain-marie. Het zal mede door de luxe van de cooker komen dat ik keer op keer deze keuze blijf maken. Ik vind het trouwens ook wel prettig om de chocolade ‘onder mijn neus’ te zien smelten, te zien hoe dit proces verloopt. En misschien nog wel belangrijker: bij deze techniek is het vrijwel onmogelijk dat je chocolade verbrandt.

BENODIGDHEDEN
– pan
– hittebestendige kom
– (mogelijk) houten pollepel
– chocolade

BAKKEN MAAR!
Ik gebruik voor deze handeling altijd een steelpan, omdat ik deze makkelijk vast kan pakken. Deze vul ik altijd met gekookt water uit mijn cooker.
Hiervoor kan uiteraard ook gekookt water uit de waterkoker gebruikt worden of water dat in de steelpan gekookt wordt.
Doe de pan niet te vol, de kom mag het water straks niet raken.

Hierna kan de (hittebestendige) kom in de pan geplaatst worden. Belangrijk is dat de kom het water niet raakt! Anders kan je chocolade alsnog aanbranden.
Mijn kommetje is net te klein waardoor ik genoodzaakt ben om een houten pollepel tussen de kom en de pan te plaatsen. Hierdoor blijft de kom boven het kokende water ‘hangen’.
Je kunt de kom (en pollepel) ook eventueel vervangen voor een speciale smeltpan. Dit is een rvs kommetje dat je met haakjes op je pan kunt zetten.
Ik heb deze wel maar gebruik deze eerlijk gezegd nooit omdat mijn rvs kommetje een stuk kleiner is dan mijn kleinste pan. Doordat er een grote ruimte is tussen de wand van mijn kom en de pan ontstaat er warmteverlies wat dit proces erg vertraagt.

Doordat het water in de pan blijft koken en de kom hierboven ‘hangt’ ontstaat er condens. Deze condens zorgt voor een geleidelijke temperatuursverandering waardoor de chocolade smelt.

Deze handeling is niet moeilijk een zeer effectief. Succes!