Choco-kokos fudge

Choco-kokos fudge

januari 3, 2019 0 Door marina

Eén van de producten die ik bijna tot nooit at en echt herontdekt heb sinds het gluten- en lactosevrij eten is kokos! Kokosmelk, kokosolie, kokossnippers, geraspte kokos, kokosmeel enz. Voor een ‘kokos-vermijder’  zoals ik was het in het begin echt even wennen. Een echte kokosnoot heb ik nooit heel lekker gevonden, hetzelfde geldt voor het sap dat in de kokosnoot zit. Ik was daarom nogal bevooroordeeld toen ik voor het eerst met deze producten aan de slag ging. Het verbaasde mij dan ook heel erg dat de smaak van deze producten heel erg uiteen loopt. Door het vele proberen ben ik kokos meer gaan waarderen. Zo is het heerlijk om kokosmelk toe te voegen aan een soepje! De kokosolie die ik gebruik is smaakloos en een goede vervanger voor boter. Kokossnippers en kokosmeel zijn een heerlijke toevoeging bij granola, cake, koekjes enz.
Door mijn positieve ervaringen met kokos stond ik nog meer open voor onbekende kokosproducten. Zo kwam ik een tijdje terug een fantastische blog over gecondenseerde kokosmelk tegen, van Carola Bakt Zoethoudertjes. Het artikel gaat over het verschil en de overeenkomsten tussen gecondenseerde melk en gecondenseerde kokosmelk. Ik was al bekend met gecondenseerde melk, hier heb ik vaak ijs, fudge en caramel van gemaakt. Gecondenseerde kokosmelk kende ik nog niet. Gecondenseerde melk is voor mij met mijn lactose intolerantie geen optie daarom werd ik erg nieuwsgierig naar dit, voor mij, onbekende product. Ik heb in alle mogelijke supermarkten gekeken of dit in de schappen lag, helaas nergens te vinden. Online zag ik al snel dat de Albert Heijn dit product verkocht, maar het lag nergens op voorraad in de winkel. Ik laat mijn boodschappen nooit thuis bezorgen en ik wilde ze niet voor een paar blikjes gecondenseerde kokosmelk voor laten rijden. Dat zou een erg duur grapje worden. Toen ik weer eens in de Albert Heijn was had heb ik gevraagd wat mijn opties waren met betrekking tot enkel de gecondenseerde kokosmelk. De Albert Heijn medewerker stelde voor om het te bestellen en af te laten leveren bij de winkel zodat ik geen verzendkosten hoefde te betalen. Er waren wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zo moest ik een hele doos van deze gecondenseerde kokosmelk afnemen. Dat betekent 9 (!) blikjes en de hele voorraad moest ik zelf afhalen bij de winkel. Gelukkig is gecondenseerde kokosmelk erg lang houdbaar en was ik ontzettend nieuwsgierig. Dit heeft dan ook geleid tot de ontdekking naar een nieuw, onbekend product en een nieuw recept: choco-kokos fudge!

INGREDIËNTEN
– 1 blikje gecondenseerde kokosmelk
– 340 gram chocolade 64%
– 1 theelepel vanille-extract 

– 1 cup (250 ml) mini marshmallows
– 2 eetlepels geraspte kokos
– 4 eetlepels geroosterde hazelnoten in stukjes
– voor de topping: handje marshmallows, halve lepel geraspte kokos en een halve lepel geroosterde hazelnoten

BAKKEN MAAR!
Voor het maken van deze fudge kun je het beste een ovenschaal of plastic bak van ongeveer 16 x 24 centimeter bekleden met bakpapier.
Allereerst strooi je de hoeveelheid marshmallows in deze met bakpapier beklede bak of schaal en verspreid je deze goed. Ik heb hiervoor mini marshmallows gebruikt, je kunt ook grotere marshmallows gebruiken en deze in kleine stukken knippen.
De marshmallows zorgen voor de ‘luchtigheid’ in deze fudge. Dat is erg prettig aangezien fudge erg ‘machtig’ kan zijn.

Hierna doe je de gecondenseerde kokosmelk en chocolade in een pannetje en laat deze op een laag vuurtje smelten. Als er een mooi glad mengsel is ontstaan roer je de theelepel vanille-extract er doorheen.
Als dit een mooi geheel is geworden mag de pan van het vuur en schep je de geraspte kokos en de stukjes geroosterde hazelnoot door dit mengsel zodat het goed verdeeld is.

Probeer niet te lang over dit proces te doen, je zult merken dat dit mengsel aardig ‘vast’ begint te worden. Daarom is het van belang om dit mengsel zo snel mogelijk in de bakvorm met marshmallows te scheppen. Duw nog even goed aan in de hoekjes en zorg ervoor dat het mengsel overal dezelfde hoogte heeft en zo glad mogelijk is. Hierna kun je de topping over de fudge verdelen.

Je zou denken, klaar! Helaas, je moet nog even geduld hebben want deze fudge moet nog 2-3 uur in de koelkast opstijven.
Hierna is de fudge pas vast genoeg om te kunnen eten.
Het wachten is dit zeker meer dan waard, eet smakelijk!

Tip: om makkelijk strakke, mooie stukken van je fudge te snijden is het handig om je mes even onder een warme kraan te houden. Hierdoor snij je makkelijker en mooier door je fudge heen!