Crunchy chocolade bonbons

Crunchy chocolade bonbons

januari 3, 2019 0 Door marina

Sinds ik gluten- en lactose vrij eet, vind ik het heerlijk om in de supermarkt rond te lopen en te zoeken naar onbekende producten die ik wel mag eten! Het draait hierbij voornamelijk om het bekijken van de ingrediënten. Zo zijn TARWE en MELK (staat vaak in hoofdletters, dat zie je meteen) voor mij een no go. Zelf shop ik vaak (en graag) bij de Aldi omdat deze supermarkt dichtbij is maar ook omdat ze een (gedeeltelijk) tijdelijk assortiment hebben. Hierdoor is de doorstroom van producten groot en zit er vaak iets tussen wat ik goed kan gebruiken voor mijn baksels! Met deze gedachte liep ik weer eens door de Aldi, waar ik in een tijdelijk schap tussen de quinoa een zak amarant pops vond. Omdat deze zak bij de quinoa lag (en ik deze wel kan verdragen) had ik de stille hoop dat het ook zo met de amarant pops zou zijn. Ik kende dit product niet en bij de uitleg was te lezen dat dit product uit biologische, gepofte amarant bestond. Dat had ik zelf ook nog wel kunnen bedenken. Omdat ik hier niet veel wijzer van werd besloot ik ‘amarant’ te googelen. En, hoe geweldig, één van mijn favoriete sites (Culy.nl) had hier een duidelijke uitleg over waar ik erg vrolijk van werd. Ik kwam erachter dat de amarant pops keurig op zijn plek lagen, zo bij de quinoa. Amarant is namelijk familie van de quinoa. Het is geen graansoort (Yes!) maar een zaad en mega gezond. Zo bevat het plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels, verschillende mineralen, lynse (eiwit dat ook in soja zit), magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamine B en E. Een hele waslijst, maar het belangrijkste: het is glutenvrij! Ik besloot dat ik dit product meteen moest hebben, ik heb het dan ook in mijn winkelwagen gegooid, afgerekend en vervolgens heeft het weken bij mij in de kast liggen wachten tot ik eindelijk een recept had waar deze amarant pops de perfecte toevoeging zouden zijn!
Dat is uiteindelijk het recept geworden van een product wat ik het allermeeste mis sinds ik gluten- en lactose vrij eet. Namelijk een goede bonbon! Door mijn lactose intolerantie ben ik veelal beperkt tot bonbons van pure chocolade met een vulling waar geen melk in zit. Een hele (risicovolle) opgave om bonbons te vinden die hieraan voldoen. Ik laat het meestal bij een reep pure chocolade, waar ik heb gecheckt dat er geen melk is toegevoegd. Dat gaat op den duur vervelen, vandaar
het idee om zelf een bonbon te maken met een heerlijke smaak en een heerlijke bite!

INGREDIËNTEN
– 2 eetlepels amandelboter (75 gram geroosterde, gezouten amandelen)
– 200 gram pure chocolade (ik gebruikte die van 64%)
– 1 cup (250 ml) amarant pops

BAKKEN MAAR!
Amandelboter kun je kant-en-klaar kopen maar het is ook erg simpel om deze zelf te maken.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een foodprocessor waarmee je de noten fijnmaalt tot er een boterachtige structuur ontstaat. Dit kan meer dan 5 minuten duren.
De amandelboter is perfect als deze een gladde structuur heeft.

Hierna is het tijd om de chocolade te smelten. Ik doe dit altijd au bain-marie, maar dit kan uiteraard ook in de magnetron.

Als de chocolade is gesmolten is het handig om dit in een grotere kom te doen omdat de rest van de ingrediënten hier ook in moet passen.
Ik gebruik hier altijd mijn spatel voor, zo blijft er zo min mogelijk chocolade achter.
Heb je voor het smelten van de chocolade al een grote kom gebruikt, dan is dit uiteraard overbodig.
Voeg bij de chocolade de amandelboter en amarant pops. Roer dit goed door elkaar zodat er één geheel ontstaat.

Hierna kun je met een kleine lepel (ik gebruikte een theelepel) de chocolade vormpjes gaan vullen met het chocolademengsel. Druk deze goed aan, zodat alles goed aansluit op de vorm.
Voor het mooiste resultaat kun je het beste chocoladevormpjes gebruiken, hierdoor is de buitenkant van je bonbon ook echt ‘glad’ en ‘glimmend’.
Zelf heb ik ook gebruik gemaakt van siliconen ijsblokvormpjes. Het werkt prima, het resultaat is wat minder mooi.
Na het vullen van mijn vormen had ik nog chocolademengsel over, dit heb ik verspreid over de bodem van een aantal cupcakevormpjes. Dit geeft geen mooi resultaat maar is net zo lekker!

Als het gehele chocolademengsel verdeeld is over de vormen is het een kwestie van geduld hebben. Zelfs 1-2 uur, dat is de tijd die het chocolademengsel nodig heeft om uit te harden in de koelkast.
Niet getreurd, de wachttijd is het zeker waard!