Pizza met paprika, tomaat en olijven

Pizza met paprika, tomaat en olijven

januari 3, 2019 0 Door marina

Liefde voor de broodbakmachine heb ik van thuis meegekregen. Zo werden er dagelijks meerdere broden mee gebakken en heel af en toe een pizzabodem mee gemaakt. Het was een feest als mijn moeder dit op haar immens grote bakplaat maakte. Het was en is nog steeds mijn lievelingseten. Naast zelf gebakken pizza aten we ook wel eens diepvriespizza, dit was lang niet zo lekker.
Toen mijn vriend voor het eerst kennis maakte met zelf gebakken brood, uiteraard bij mijn ouders, was hij meteen besmet met het ‘bakvirus’. Hij wilde dit thuis ook! Toen we samen gingen wonen was dit dan ook één van mijn eerste cadeaus voor hem. We bakten heel vaak broden, tot ik op een dag terug dacht aan de zelf gebakken pizza van mijn moeder. Ik zag dat er op mijn broodbakmachine een speciaal programma voor pizza stond en ben meteen gaan googelen. Ik kwam terecht op de site van één van mijn favoriete bloggers, Laura’s Bakery. Zij is niet alleen de basis geweest voor het bakken van mijn pizza’s, maar ook voor de basis die ik gelegd heb met het bakken van andere zoetigheden. Zij was de eerste blogger die ik volgde, waarvan ik zoveel mogelijk probeerde te maken.
Inmiddels ben ik heel wat jaren en intoleranties verder waardoor niet al haar recepten voldoen aan mijn eetbehoeften. Omdat pizza één van mijn favoriete gerechten is heb ik de afgelopen tijd veel geëxperimenteerd met verschillende pizzabodems en toppings. Als je van een goed gevulde pizza houdt, zal dit zeker een recept zijn waar ook jij van kunt genieten! 

INGREDIËNTEN PIZZADEEG voor 2 personen
– glutenvrij zelfrijzend bakmeel AH
– 120 ml lactose vrije melk
– 25 ml olijfolie
– 7 gr droge gist

INGREDIËNTEN 80 gram PESTO
– 20 gram verse basilicum
– 20 gram pijnboompitten
– 1 teentje knoflook
– 2 snufjes zout
– 50 ml olijfolie

INGREDIËNTEN topping
– tomato frito 330 ml
– kruiden keuze: Italiaanse kruiden/pizza kruiden/provençaalse kruiden
– (zelf gemaakte) pesto
– 2 rode puntpaprika’s
– 250 gram cherrytomaten
– 10 zwart olijven
– 100 gram Serranoham
– 100 gram geraspte kaas

BAKKEN MAAR!
Neem de tijd om je pizzadeeg te maken met de bijbehorende ingrediënten. Met het gebruik van een broodbakmachine duurt het ongeveer 45 minuten voor dit gekneden en gerezen is. Hier vind je tips voor het bereiden van dit deeg.

Terwijl je aan het wachten bent op je deeg is het handig om alvast je pesto te maken. In pesto zit altijd Parmezaanse kaas verwerkt, als je niet goed tegen dit lactose product kunt is het een optie om de pesto zelf te maken. In 100 gram Parmezaanse kaas zit 0,15 lactose wat betekent dat dit een lactose-arm product is. Ik gebruik altijd pesto uit de winkel met Parmezaanse kaas omdat ik hier prima tegen kan. Speciaal voor deze blog heb ik een poging gedaan om met mijn zelf gekweekte basilicum geheel lactose vrije pesto te maken.
Rooster als eerste de pijnboompitten in een pannetje zonder olie. Hierna doe je de geroosterde pijnboompitten met de verse basilicum, het vermalen teentje knoflook, de snufjes zout en de olijfolie in een keukenmachine. Dit geheel vermaal je tot er een gladde structuur ontstaat.

Verwarm de oven voor op 240 graden. 

Als je deeg klaar is rol je deze uit op een stuk bakpapier zoals ik bij de tips beschreven heb.
Hierna verdeel je de tomato frito over je stuk deeg met de ronde kant van een lepel. De hoeveelheid frito die je wilt toevoegen mag je zelf bepalen.
Het is tijd om de pesto uit de winkel of zelfgemaakte pesto in kleine hoopjes te verdelen over je pizza. Ik deed dit met een theelepeltje.
Omdat ik uit ervaring weet dat er vaak voldoende soorten kruiden in de kast staan die voor pizza gebruikt kunnen worden heb je nu ook de keuze voor welke soort kruiden jij wilt gaan. Zorg wel dat er voldoende kruiden over de tomato frito gestrooid worden! Te weinig proef je bijna niet!

Hierna kunnen de groenten over de pizza verdeeld worden. Allereerst de, in reepjes gesneden, rode paprika’s. Daarna de gehalveerde cherrytomaatjes (met de open gesneden kant naar boven) en als laatste de in plakjes gesneden zwarte olijven. Zorg dat deze laatste smaakmakers niet te vochtig zijn!

De plakjes Serranoham scheurde ik door midden en verdeelde ik in ‘propjes’ over de pizza. Het zoutgehalte in de ham zorgt voor een extra ‘bite’.

Als laatste kan de geraspte kaas toegevoegd worden aan de pizza. Geraspte kaas? Ja, je leest het goed! In geraspte kaas zit melk, dus ook lactose. Maar door het langdurige rijpingsproces kan het zijn dat deze suikers niet meer voorkomen in de kaas. Je kunt dit checken door naar de koolhydraten (suikers) te kijken. Als het aantal koolhydraten (suikers) in kaas op 0 staat, dan zit hier geen lactose meer in en kun je het gewoon eten!

Nog even geduld, deze pizza moet nog 15 minuten de oven in voordat je hiervan kunt smullen.

Eet smakelijk!

Tip: deze pizza is ook lekker met een handje rucola!