Aardbeien-yoghurt ijs

Aardbeien-yoghurt ijs

mei 31, 2019 0 Door marina

Ik werk nu al bijna acht jaar met ontzettend veel plezier als leerkracht in het basisonderwijs. De eerste vijf jaar heb ik voornamelijk veel invalwerk gedaan omdat ik (je kunt het je nu niet voorstellen) geen baan kon krijgen. Dit bracht veel onzekerheid met zich mee maar heeft me ook ontzettend veel ervaring opgeleverd op hele diverse scholen.
Drie jaar geleden was het zover! Ik kreeg mijn eerste jaarcontract (ik was ontzettend blij) op een fantastische basisschool in Zuid-Holland. Samen met een duo-collega kreeg ik een bovenbouwgroep met 30 hele leuke kinderen. Een vrij groot aantal, maar gevoelsmatig was dit absoluut niet zo. Een leerlingenaantal zegt gelukkig niet altijd iets over de werkdruk die het mogelijk met zich mee kan brengen. Ik had dat jaar geluk!
In iedere klas zitten leerlingen waar je een bijzondere band mee krijgt, de één specialer dan de andere. Dit was in deze klas dan ook niet anders. Zo kwamen het schooljaar daarna verschillende oud-leerlingen af en toe langs om een praatje te maken. Inmiddels heb ik een vast contract gekregen en werk ik op een andere locatie, er is één leerling die ondanks deze verhuizing nog steeds langskomt. Nu ze mijn leerling niet meer is en zelfs al naar de middelbare school gaat, kan ik wel zeggen dat er een bijzondere vriendschap is ontstaan. Wij kletsen wat af! Inmiddels is ze ook gegrepen door het bak-virus en besloten we een dag in de vakantie heerlijk te (kletsen en te) bakken. Dit keer besloot ik geen rekening te houden met mijn strenge gluten- en lactosevrije eisen en een taart, fudge een ijs te maken die mijn oud-leerling uiteraard uit mocht kiezen. De taart en fudge waren al snel gekozen, ijs maken was iets nieuws en lastig met de vele keuzes. De voorkeur ging uit naar yoghurt ijs en aardbeien waren in de aanbieding dus dit werd de uiteindelijke keuze! Een nieuw recept was geboren!

INGREDIËNTEN voor ruim 1 liter ijs
– 400 gram aardbeien
– 475 ml lactosevrije yoghurt
– 2 eiwitten
– 1 theelepel citroensap
– 6 eetlepels dextrose

BAKKEN MAAR!
Was de aardbeien en snijd de kroontjes van de aardbeien af. Pureer deze in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa.

Splits de eieren, scheid het eiwit van het eigeel. Klopt het eiwit op tot een stevige massa. Als je twijfelt of dit stevig genoeg is, kun je dit controleren door de bak met eiwit op zijn kop te houden. Blijft het eiwit in de bak hangen, dan is je eiwit stevig genoeg!

Voeg aan het opgeklopte eiwit de yoghurt en de citroensap toe. Meng dit goed door. Doe dit hetzelfde met de gepureerde aardbeien.

Hierna mag de dextrose (of andere zoetmiddel) naar smaak toegevoegd worden. Ik heb er vrij veel dextrose ingedaan omdat lactosevrije yoghurt vrij zuur van smaak is. Het is belangrijk dat je blijft proeven na iedere toevoeging.

Als je tevreden bent met dit yoghurt-aarbei mengsel, kan deze in een ijsmachine gedaan worden. Als dit mengsel ijs is geworden, schep je het over in een bak en kan het de vriezer in. Laat het zo’n 6 uur staan voordat je het serveert!

Heb je geen ijsmachine? Dit is geen probleem. Het is ook mogelijk om je mengsel alvast in een bak te scheppen en in te vriezen. Je moet dan wel 3 uur lang om de 30 minuten je mengsel om gaan scheppen om kristalvorming te voorkomen. Hierna moet het een nacht in de vriezer staan om uit te harden.

Tip: als je het ijs uit de vriezer haalt is het vrij hard. Laat dit zo’n 15/20 minuten ontdooien voor je er als een bezetene met je ijsschep in gaat hakken. Het kan ook helpen om je ijslepel in een glas met kokend water te dopen, dan glijdt het makkelijker door het ijs heen.

Vergeet niet te genieten! Eet smakelijk!