Gekruide Tomatensoep

Gekruide Tomatensoep

september 2, 2019 0 Door marina

Vorig jaar was er een spaaractie van een plaatselijke supermarkt waar ik moestuintjes kon sparen. Mijn vriend besloot een eigen kruidenbak in elkaar te timmeren en ik kon van start! Alhoewel, ik deed gewoon maar wat. Zo gooide ik, zonder plan, in iedere bak wat zaadjes en gaf ik deze trouw iedere dag water. Dit resulteerde in een oerwoud waar ik moest zoeken naar cherrytomaten, minikomkommers die overal overheen en doorheen groeiden en kruiden die groeiden tot boven de schutting. We konden er heerlijk van eten maar dit kon uiteraard gestructureerder!

Omdat ik het steeds drukker kreeg met invalwerk (ja, genoeg werk als leerkracht), heeft mijn vriend dit op zich genomen en zich zeer goed ingelezen. Eerst is hij gestart met het planten van de zaadjes in een kleine kas achter het raam. Voorheen werden door mij de zaadjes in de plantenbak gegooid, nu werd dit met meer beleid (en maatwerk) gedaan. Bij een beetje zon werd de boel buiten opgesteld, maar door de vorst kon dit niet meteen buiten blijven staan. Ondertussen werden alle plantjes meerdere malen verpot, zodra deze wat groter gegroeid waren tot ze uiteindelijk buiten in de grote bak konden. Bij heel warm weer werden deze planten in de ochtend en avond verzorgd, lees water gegeven. Bij voorkeur regenwater, want dat schijnt beter voor de plantjes te zijn. Een hoop werk waar ik niets voor heb gedaan maar wel van kan genieten! Zo hebben we al wortels, boontjes, aardbeien, aardappelen, bieslook, basilicum en andere groenten en kruiden uit de tuin gegeten. Met het tuintje ging het dit jaar veel beter, de tomaten wilden alleen nog niet rijpen. Vanaf het begin heb ik steeds gezegd dat ze het pas zouden gaan doen in de weken dat wij op vakantie zouden zijn. Ik had gelijk! Mijn schoonouders hebben onze tuin (gelukkig) verzorgd en konden hierdoor ook genieten van verse groenten. Onder andere ook van de tomaten. Zowel cherrytomaten als ‘gewone’ tomaten. Dit waren er zoveel, dat toen we thuis kwamen er nog heel veel in de koelkast lag. En wat maak je altijd met heel veel tomaten? Juist! Tomatensoep!

INGREDIËNTEN voor 2 grote borden soep
– 200 gram gehakt
– 1,5 kg rijpe tomaten
– 2 rode uien
– 100 gram glutenvrije pasta
– 2 el olijfolie
– 2 bouillonblokjes
– 1 tl rozemarijn
– 1 tl gerookte paprikapoeder
– 1 tl knoflookpoeder
– 2 tl basilicum
– nootmuskaat
– peper
– zout

BAKKEN MAAR!
Kneed de nootmuskaat, peper en zout naar smaak door het gehakt en draai hier balletjes van, van ongeveer 2 cm doorsnee.

Snipper de ui en voeg deze samen met de knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en olijfolie. Fruit deze in een ‘diepe pan’ tot het geheel goudbruin is.

Snijd ondertussen de tomaten in partjes.
Als de ui (met kruiden) gefruit is, kunnen de tomaten een paar minuten mee gebakken worden.
Terwijl dit mengsel heerlijk staat te bakken kunnen de bouillonblokjes in 250 ml water opgelost worden. Zodra dit gebeurd is, mag dit bij het tomaten, ui en kruidenmengsel toegevoegd worden.
Pureer hierna het geheel met een stafmixer. Hierbij kun je zelf de structuur van je soep bepalen door te beslissen hoe lang je pureert en hoe vast jij je soep dus wilt hebben.

Als je tevreden bent kun je de gehaktballen toevoegen samen met de pasta, basilicum en rozemarijn. Breng dit aan de kook en laat dit hierna nog 10 minuten pruttelen met de deksel van de pan af. Hierdoor kan de soep nog wat meer indikken. Vergeet niet af en toe te roeren!
Check na deze 10 minuten of de pasta gaar is. Als dit het geval is, kan de soep opgediend worden!
Eet smakelijk!