Kruidnoten mousse

Kruidnoten mousse

december 9, 2019 0 Door marina

Nadat er Sinterklaas gevierd is in de klas en met vrienden is mijn (schoon)familie aan de beurt. Dit is traditiegetrouw een pakjesavond met heerlijk eten. Mijn schoonmoeder bakt meestal gevulde speculaas en een amandelstaaf ook staan er bordjes op tafel met kruidnoten en stukken chocoladeletter. Deze hoeveelheid voedsel is eigenlijk altijd teveel. Dat is geen probleem, ook na 5 december smaakt dit nog heerlijk natuurlijk!
Nadat we ons volgepropt hebben met allerlei lekkernijen en de pakjes (daar gaat het immers om) hebben uitgepakt is het tijd voor een nieuwe ronde: het avondeten! Omdat mijn hobby nu eenmaal bakken is en het vaak in de smaak valt (denk ik) word ik meestal gevraagd om het dessert te regelen. Zo ook dit jaar. En omdat het thema van deze avond ‘Sinterklaas’ was heb ik natuurlijk een dessert bedacht dat hier helemaal bij past: kruidnoten mousse!
Kruidnoten mousse, dus geen pepernoten mousse! Ik (en vele Nederlanders met mij) zijn geneigd om de ronde speculaasjes ‘pepernoten’ te noemen. Als ik me in de klas verspreek word ik tegenwoordig gecorrigeerd door een leerling. ‘Het zijn kruidnoten, geen pepernoten, juf!’. Deze leerling heeft helemaal gelijk, kruidnoten zijn die ronde speculaasjes. Pepernoten hebben een meer vierkante vorm en de smaak en structuur van taaitaai.

Zo, weer wat geleerd!

INGREDIËNTEN voor 8 grote porties
– 340 gram 64% chocolade
– 350 gram glutenvrije kruidnoten
– 200 ml lactosevrije slagroom
– 11 eiwitten
– 12 el suiker

BAKKEN MAAR!
Deze kruidnoten mousse is opgebouwd uit verschillende soorten lagen van chocolademousse. Doordat de samenstelling van deze mousse verschillend is, is de kleur ook anders en ontstaat er op deze manier een mooi ‘laagjes-effect’. Precies wat we nodig hebben om een dessert mooi te kunnen presenteren.

De eerste chocolade mousse die gemaakt gaat worden moet afkoelen en het is daarom het meest praktische om hiermee te starten.
Breek 100 gram chocolade en doe deze stukjes in een hittebestendige kom. Verhit ondertussen 200 ml slagroom in pannetje. Roer af en toe door. Als de slagroom gaat borrelen is deze warm genoeg om over de chocolade gegoten te worden. Als alles samen is gevoegd roer je met een lepel totdat de chocolade gesmolten is en er één geheel is ontstaan.
Laat deze mousse afkoelen.

Als de eerste mousse gemaakt is, is het tijd voor mousse nummer twee! Smelt allereerst 120 gram chocolade au-bain marie. Dit proces heeft tijd nodig, daar kan goed gebruik van gemaakt worden door 6 eiwitten met 6 eetlepels suiker op te kloppen. Je moet hiervoor eerst de eieren splitsen. Daarna klop je de eiwitten (met suiker) net zolang op tot je de bak op zijn kop kunt houden en het eiwit-schuim erin blijft hangen. Als dit kan, weet je dat de eiwitten goed opgeklopt zijn!
Hierna giet je de gesmolten chocolade bij het eiwit-schuim. Schep dit door tot het één grote chocolade-schuim massa is geworden.
De tweede mousse is klaar!

De derde en laatste mousse lijkt heel erg op de tweede mousse.
Voordat je hiermee aan de slag gaat verkruimel je 250 gram kruidnoten in grove stukken. De overige kruidnoten vermaal je fijn in keukenmachine. Deze kruimels gaan op het einde door de mousse die je nu gaat maken.
Smelt 120 gram chocolade au-bain marie. Klop 5 eiwitten en 6 eetlepels suiker op tot er een eiwit-schuim overblijft. Voeg de gesmolten chocolade bij dit eiwit-schuim en schep dit door tot het één egale massa is geworden. Pak de kruidnoot-kruimels en schep beetje bij beetje de kruimels door je mousse heen. Proeft tussendoor, zo kun je bepalen wat de perfecte hoeveelheid kruimels is in combinatie met de chocolademousse. Mousse nummer drie is klaar!
Als alle chocolademousse in een aparte spuitzak zit, kan het opbouwen beginnen!


Voordat jij je stort op het maken van de lagen moet je dit goed doordacht hebben. Ik merkte dat de eerste laag erg ‘zwaar’ was dus heb deze maar één maal in dit dessert verwerkt. De andere twee lagen heb ik tweemaal in de opbouw verwerkt.
Ik ben gestart met een laagje kruidnoten, en ben geëindigd met een laagje kruidnoten. Halverwege heb ik ook nog een laagje kruidnoten verwerkt.
Creëer zelf wat je mooi en lekker lijkt!
Vergeet niet dat dit heerlijke (machtige) dessert nog zo’n 3 uur in de koelkast moet opstijven. Ik verzeker je, deze wachttijd is het waard!