Skivakantie Oostenrijk, Saalbach-Hinterglemm

Skivakantie Oostenrijk, Saalbach-Hinterglemm

december 15, 2019 0 Door marina

Sinds mijn tienertijd probeer ik ieder jaar op skivakantie te gaan. Dat gevoel van vrijheid en geluk dat ik ervaar als ik naar beneden ski is onbeschrijfelijk. Net als de wind, zon, sneeuw of kou die er helemaal bij hoort. Met mijn vriend zoek ik altijd naar een groot skigebied waar veel kilometers achter elkaar geskied kunnen worden. De Dolomieten in Italië, waar we eerder zijn geweest, past helemaal in dit plaatje. Dit grote skigebied voldoet aan onze wensen, het enige nadeel is de afstand die afgelegd moet worden.
Dit jaar besloten we om buiten de schoolvakanties te gaan skiën. Hoe dan? Nou, in het onderwijs moet gewoon gewerkt worden in reguliere weken maar ben je natuurlijk vrij op de dagen die je niet onder contract staat. Op donderdag en vrijdag heb ik mijn eigen klas en de overige dagen werk ik als invaller. In de praktijk werk ik 4 á 5 dagen in de week. Omdat mijn invaldagen niet op contract zijn (nadeel er worden geen vakanties doorbetaald) kan ik gaan en staan waar ik wil. Zo hebben we het besluit genomen om van zaterdag t/m woensdag op vakantie te gaan. Een lange reis ondernemen voor zo’n korte periode is dan niet zo handig, daarom zochten we het wat dichterbij, namelijk Saalbach-Hinterglemm in Oostenrijk. Uiteindelijk was het nog een flinke afstand die afgelegd moest worden, zo’n 1000 km, maar dat was het zeker waard!

Bij het plannen van een skivakantie zoeken we eerst naar een skigebied wat aan onze wensen voldoet (veel kilometers, genoeg rode en zwarte pistes, hoog genoeg enz.). Hierna gaan we op zoek naar een halfpension. Met z’n tweeën is dat toch het prettigste. Vanwege mijn gluten- en lactose intolerantie vind ik dat altijd wel spannend. Gelukkig kun je deze voorkeur ook aanvinken in verschillende zoekmachines. Hierbij kwam Hotel Residenz Hochalm in Hinterglemm naar boven. We hebben tijdens het boeken van dit halfpension mijn intoleranties doorgegeven. Voor de zekerheid hebben we dit tijdens het inchecken op locatie nogmaals gedaan. Men gaf aan dat dit geen probleem was. Het was wel een teleurstelling dat men niet op de hoogte was tijdens het avondeten en de volgende dag bij het ontbijt. Ondanks deze slechte communicatie was het personeel heel flexibel.

Op de dag van aankomst kregen we een 5-gangendiner. Bij het hoofd- en nagerecht was er een eigen keuzemogelijkheid. Omdat men niet op mij gerekend had kon ik niet alles eten maar werd er gevraagd wat ik wilde en dat werd ter plekke in de keuken bereid. De gerechten die we kregen waren prachtig opgemaakt. Het eten en de bereiding hiervan waren van hoge kwaliteit.

Het ontbijt was ook zeer goed en uitgebreid. Dit stond mooi opgemaakt, in buffetvorm, uitgestald. Er waren veel soorten broodjes, vers broodbeleg,  verse thee, English breakfast, vers fruit en yoghurt waar je zelf granola voor kon maken met noten, zaden en fruit. Omdat ik hiervan niet zoveel kon eten heb ik 2 glutenvrije boterhammen gekregen en een kannetje lactosevrije melk.
In de middag was er de mogelijkheid om iets te snacken te nemen. Hier werd geen rekening gehouden met gluten- en lactosevrije wensen. Persoonlijk vond ik dit niet zo erg omdat ik meestal vol zat van het eten wat ik eerder die dag genuttigd had. 

Nadat we een keer gedineerd en ontbeten hadden in ons halfpension wist het personeel van mijn intoleranties. In de avond kwam er altijd iemand het diner doornemen en vertelde wat mijn keuzes waren. In de ochtend hoefde ik ook niet meer te vragen om glutenvrij brood of lactosevrije melk. Dit werd voor mij geregeld! 

Eén avond hebben we een buffet gehad. Zonder dat ik het moest vragen heeft iemand van het personeel mij door het buffet ‘geleid’ en wist ik precies wat ik wel (en niet) kon eten. Omdat dit beduidend minder was dan dat andere mensen konden eten werd er voor mij iets extra’s gemaakt in de keuken!

Het halfpension waar we verbleven was een hele positieve ervaring! Er werd met me meegedacht en er werden maaltijden aangepast, ook was het eten van zeer goede kwaliteit. Dit was op de piste wel heel anders. Met mijn jarenlange ski-ervaring wist ik dat eten op de piste vaak vet en ongezond is. Daarnaast is er beperkte keuze in deze massa-producerende eetgelegenheden. Ik was hier wel op voorbereid door me te bepakken met extra eten. We zijn uiteindelijk maar drie maal ergens wezen eten waar ik toevallig ook wat mee kon pikken.

Tiroler Gröstl met Almdudler bij Berger Alm.

De eerste keer aten we bij Berger Alm in Saalbach. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met een allergenenlijst. Iedere allergie was aangeduid met een letter, zo staat A voor gluten en G voor melk. Iedere eetgelegenheid had dit, wat enorm prettig was.
Ik had bij deze eetgelegenheid uiteindelijk de keuze tussen twee soorten gerechten: Tiroler Gröstl of friet met worst. Uiteindelijk ben ik gegaan voor Tiroler Gröstl, een typisch Oostenrijkse maaltijd van gebakken aardappels met spekjes en gebakken ei. Het was echt heerlijk! Hierbij heb ik een typisch Oostenrijkse frisdrank gedronken: Almdudler! Deze kruidendrank vind ik het lekkerste tijdens mijn skivakantie, op de piste, in de zon. We hebben ooit eens 16 liter (!) van deze drank mee naar huis genomen maar kregen dat niet op binnen een jaar. Ik denk echt dat dit komt omdat deze het lekkerste is tijdens de skivakantie.

De twee keer aten we bij Enzian hütte (bij Bergbahnen Fieberbrunn), een leuk uitziende eetgelegenheid tussen de verschillende pistes. De kaart die op tafel lag liet zien dat er erg veel keuzes gemaakt konden worden, meer dan ik gewend ben op de piste. Denk hierbij aan veel soorten soepen, pizza’s, typisch Oostenrijkse gerechten enz. Wat heel prettig was, was dat deze kaart voorzien was van de welbekende letteraanduiding voor de allergenen informatie. Heel overzichtelijk en duidelijk. Ik kwam al snel tot de conclusie dat als je alleen glutenvrij of alleen lactosevrij eet, je heel veel keuze heb maar als je (in mijn geval) dit beiden niet eet het wat beperkt wordt. Daarom heb ik toen maar weer Tiroler Gröstl gekozen.

De derde keer dat we buiten de deur gingen eten kwamen we terecht bij Laerfilzhochalm ook in Fieberbrunn. Al deze keuzes waren niet doordacht of voorbereid. Als we trek hebben zoeken we een eetgelegenheid uit die er leuk en gezellig uitziet. Met zonnig weer is een plekje op het terras natuurlijk wel belangrijk! Zo kwamen we ook bij Laerfilzhochalm. Bij deze eetgelegenheid stonden minder gerechten op de kaart, wel waren daar de bekende lettertjes met allergenen aanduiding. Omdat ik een lichte maaltijd wilde eten heb ik (in overleg met keuken) gekozen voor een bouillon, waar tot mijn verrassing, een gekookt ei in dreef. Een variatie op de typische Oostenrijkse Frittatensoup, zonder Frittatten (pannenkoekreepjes). Het was nog lekker ook!

Gluten- en lactosevrij eten in Oostenrijk (tijdens je skivakantie) is heel goed haalbaar. Communiceer van tevoren en tijdens je verblijf met het halfpension of hotel waar je op dat moment verblijft. Verwacht op de piste niet al teveel keuzemogelijkheden te hebben en neem daarom altijd extra eten mee in je rugzak, dan komt het zeker goed!

Een impressie van onze skivakantie: