Advocaat trifle

Advocaat trifle

maart 10, 2020 0 Door marina

24 december 2019 was voor mij (en mijn vriend) een ontzettend mooie, bijzondere dag! De eerste week van mijn kerstvakantie was ingegaan en het vooruitzicht van de kerstdagen en oud & nieuw deden mij goed. Ik was door verschillende familieleden gevraagd om de taarten en toetjes te verzorgen, ik had die week dus een drukke bakplanning! Zo ook de dag voor eerste kerstdag, alle ingrediënten voor de advocaat trifle die ik zou maken waren al in huis gehaald. Het was een lang gekoesterde droom om deze trifle te maken omdat deze lijkt op de advocaat taart die mijn moeder altijd maakte met verjaardagen. Mijn oma (die wel een beetje van drank hield) was er dol op! Ik had een heerlijk toetje voor eerste kerstdag en een nieuw recept dat aan mijn blog toegevoegd kon worden, win-win!

Dit heerlijke gluten- en lactosevrije toetje zou ik ook kunnen eten, ik keek er ook echt naar uit. Totdat ander, geweldig nieuws deze feestdagen nog mooier maakten. Ik voelde me al een aantal dagen niet meer zo ‘mezelf’, ik weet van mezelf dat ik nogal fel kan zijn maar de afgelopen dagen waren wel extreem. Vooral voor mijn omgeving. Mijn lichaam was ook aan het veranderen en ik wist het dan ook zeker! Maar om zekerheid te krijgen over wat ik toen al even vermoedde moest er getest worden. En jawel, 24 december 2019 had ik een positieve zwangerschapstest in handen!
Hoewel mijn lijf dit al voor de test aan mij ‘verteld’ had voelde het heel onwerkelijk. Ook heel spannend, zou het allemaal wel goed gaan?
Nadat alles gezakt was bedacht ik me dat ik de advocaat trifle wel op mijn buik kon schrijven. Natuurlijk ging ik deze maken, maar wat voor smoes moest ik bedenken? Hoe zou ik ongemerkt wijn af kunnen slaan? Iedereen gaat het vast doorhebben! Het gevoel dat jij (en je vriend) iets bijzonders weten maar nog niet kunnen vertellen. Het idee dat iedereen het van je gezicht af kan lezen. Dat is zo ontzettend spannend en bijzonder.

Hoewel we samen op een soort wolkje zweefden had niemand iets door. De advocaat trifle kon ik niet eten omdat er in advocaat ‘opeens’ gluten zaten, of was het toch lactose? En ja, ik hoefde even geen wijn omdat ik de dagen daarvoor echt ‘teveel’ gedronken had. Zelfs mijn moeder die rosbief in huis gehaald had, heeft niet door gehad dat ik daar niets van gegeten heb. Wat dat betreft kon ik mijn gluten- en lactose intolerantie heel goed inzetten.
Met oud & nieuw werd het wat moeilijker. Gelukkig was het weer niet zo heel prettig en wilden we daarom ‘perse’ met de auto komen. En ja, dan was ik natuurlijk de Bob. Omdat ik wist dat één van mijn vriendinnen het sowieso door zou hebben, en we bij haar oud & nieuw gingen vieren, heb ik haar als eerste ingelicht. Ze heeft heel lang haar mond moeten houden en was blij toen wij het eindelijk wereldkundig gingen maken.

Wat bijzonder! Inmiddels ben ik 16 weken zwanger, ik heb me een aantal weken heel erg misselijk gevoeld. Ook voel ik me steeds heel erg moe, om me heen hoor ik dat dit alleen maar beter gaat worden. Ik mag dus niet klagen.

INGREDIËNTEN voor 8 porties
– 500 gram lactosevrije slagroom
– 6 zakjes vanillesuiker
– 2 zakjes klop-fix
– 6 eetlepels advocaat + een beetje extra
– 175 gram glutenvrije lange vingers
(Ik gebruikte savoiardi van Schär)
– 100 gram pure chocolade voor de versiering

BAKKEN MAAR!
Snij (of breek) de lange vingers zodat je een mooie, onderste laag van je trifle kunt bouwen. Leg de lange vingers dan ook alvast als onderste laag in ieder glas.

Klop de slagroom, samen met de vanillesuiker en klop-fix, op totdat deze een stevige structuur heeft.
Schep 6 eetlepels advocaat door dit mengsel heen zodat de slagroom een mooie, egale kleur krijgt.

Verdeel de advocaat-slagroom over een spuitzak. Voordat je dit doet zorg je dat je in deze spuitzak 3 mooi ‘lijnen’ van advocaat van boven naar beneden hebt getrokken. Dit doe je door bovenin je spuitzak een klodder advocaat te plaatsen en deze naar beneden te laten ‘druipen’. Let erop dat de spuitzak niet met de kanten tegen elkaar aan komt, dan zijn je strepen weg!
Hierna schep je de advocaat in de spuitzak.
Doordat je in je spuitzak 3 mooi ‘lijnen’ van advocaat hebt getrokken, zul je zien dat er een mooie swirl ontstaat zodra je deze advocaat-slagroom op gaat spuiten.

Je kunt nu zelf je eigen trifle gaan ‘bouwen’. Je doet dit met de advocaat-slagroom en de lange vingers, deze 2 ingrediënten zijn de ‘lagen’ waarmee je kunt bouwen en een mooi resultaat kunt neerzetten!

Om dit ook echt chique af te maken is het mooi om een chocolade versiering toe te voegen. Omdat ik deze trifle gemaakt heb tijdens de kerstdagen heb ik gekozen voor een ster, dit kan natuurlijk ook een andere (makkelijke) vorm zijn. Dit is niet zo moeilijk als je denkt!
Smelt de chocolade au bain-marie. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak, als je deze niet hebt kun je een pijltje vouwen van bakpapier en hier je gesmolten chocolade in doen. Vergeet deze niet dicht te plakken en open te knippen!
Vervolgens spuit je het gewenste figuur op een bakpapier. Maak meerdere figuren, zodat je de mooiste uit kunt kiezen! Je moet nog even geduld hebben, de chocolade moet natuurlijk eerst stollen voordat je deze (voorzichtig) van het bakpapier kunt halen en in je trifle kunt plaatsen.
Bewaar deze trifle (met chocoladeversiering) in de koelkast, dan blijft deze het ‘lekkerste’.

Met dit simpele, snelle en lekkere recept ga je zeker scoren!

Tip: voor de echte drankliefhebber is het lekker om wat druppels rum over de lange (glutenvrije) vingers te sprenkelen.